2008: Έτος για πλούσιους και γενναίους

Το 2008 δεν πρόκειται να είναι εύκολο για αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους. Κερδισμένοι όσοι φέρθηκαν συνετά και δεν παρασύρθηκαν από την ευφορία πριν την κρίση και ως εκ τούτου διαθέτουν τεράστια κεφάλαια, έτοιμα να πραγματοποιήσουν φθηνές αγορές.

του John Gapper

Πριν από 11 χρόνια ο Alan Greenspan, τότε επικεφαλής της Fed, είχε υποστηρίξει ότι ”πως γνωρίζουμε ότι η παράλογη ευφορία δεν έχει οδηγήσει σε ”φούσκωμα” των τιμών, οι οποίες κατόπιν θα υποστούν κάθετη πτώση, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας”;

Η απάντηση είναι ”δεν γνωρίζουμε”, αλλά το ανακαλύπτουμε κατόπιν εορτής. Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πότε η ευφορία μετατρέπεται σε φόβο και αυτό ακριβώς ισχύει καθώς εισερχόμαστε στο 2008.

Θυμηθείτε την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τέτοιες ημέρες το 2006. Τότε, το μεγάλο ερώτημα ήταν ”πόσο θα διαρκέσουν οι ημέρες πλούσιας χρηματοδότησης”; Τα private equity ήταν ”γεμάτα” με κεφάλαια και δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα να βρουν χρηματοδότες για συμφωνίες των οποίων η αξία έφθανε ακόμη και στα 50 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτικές τράπεζες απολάμβαναν εντυπωσιακούς κύκλους εργασιών από τις συναλλαγές και ο κλάδος retail banking παρείχε αφειδώς στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Η αμερικανική οικονομία κατέγραφε σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ το ράλι στα εμπορεύματα αύξανε τον πλούτο χωρών από την Ρωσία έως τη Μέση Ανατολή. Η πτώση στις τιμές ακινήτων αποτελούσε παράγοντα ανησυχίας στις ΗΠΑ, αλλά έμοιαζε ως ένα ”απομονωμένο” πρόβλημα, το οποίο δεν επρόκειτο να επηρεάσει τις πιστωτικές αγορές.

Καθώς ο νέος χρόνος πλησιάζει, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εκτεταμένο κίνδυνο, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αναρωτιέται πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση. Η Βρετανία νοιώθει τις αρνητικές επιπτώσεις της παρ’ ολίγο κατάρρευσης της Northern Rock, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για ύφεση τόσο στη στεγαστικά αγορά όσο και σε ενδεχόμενη υποχώρηση της στερλίνας.

Η ΕΚΤ συνεχίζει τις ενέσεις ρευστότητας στις αγορές χρήματος. Μόνο η Μέση Ανατολή και η Ασία συνεχίζουν την θετική τους πορεία.

Όλα τα παραπάνω προκαλούν ανησυχίες στους επιχειρηματίες για το τι μέλλει γενέσθαι το 2008, οι οποίες, όμως, εξαρτώνται από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται αλλά και τη χώρα.

Η κοινή βάση όλων είναι ότι οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες απ’ ότι ήταν πριν από ένα έτος. Ίσως το 2008 να είναι ένα έτος στο οποίο θα θριαμβεύσουν όσοι είναι γενναίοι αλλά διαθέτουν και ”γεμάτο πορτοφόλι”.

Ο κλάδος που θα αντιμετωπίσει τα μεγαλύτερα προβλήματα και το 2008 δεν είναι άλλος από αυτόν τραπεζών, οι οποίες συνεχίζουν να ”υποφέρουν” από απομειώσεις ενεργητικού. Τα πιστωτικά προβλήματα είναι περισσότερο φανερά στις τράπεζες της Wall Street, όπως οι Citigroup και Morgan Stanley, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εμφάνισή τους και σε άλλες αγορές.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης αναμένεται να ”μεταφερθεί” και στους κυκλικούς κλάδους. Η αυτοκινητοβιομηχανία, ήδη, υποφέρει.

Όμως η αβεβαιότητα και η αδυναμία μπορεί να οδηγήσει και στην εμφάνιση ευκαιριών. Ο Chris Zook, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Bain & Company υποστηρίζει ότι ”εντός του 2008 θα υπάρξει αύξηση των εξαγορών ”αδύναμων” εταιρειών, κυρίως στους κλάδους εμπορευμάτων, αερομεταφορών και κοινής ωφέλειας”.

Υπάρχουν και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (Sovereign Wealth Funds – SWFs) Ασίας και Μέσης Ανατολής, που ”ρίχνουν” κεφάλαια σε επιχειρήσεις. Επιπρόσθετα οι επενδυτές έχουν κατανοήσει ότι αμερικανικές επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία, έχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης, σε σύγκριση με εταιρείες που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους μόνο στην αμερικανική αγορά.

Όλες οι παραπάνω δυνάμεις θα ενεργοποιηθούν εντός του 2008, είτε οι ΗΠΑ διολισθήσουν στην ύφεση είτε όχι. Πάντως υπάρχουν αρκετοί που δηλώνουν απαισιόδοξοι. Ο Bill Gross, επικεφαλής της Pimco, υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται, ήδη, σε ύφεση. Παράλληλα κάποιοι τραπεζίτες δηλώνουν απόλυτα απογοητευμένοι, καθώς ”δεν βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ”.

Το 2008 δεν πρόκειται να είναι μία εύκολη χρονιά για αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους. Σαφώς θα ευνοήσει αυτούς που προνόησαν και διατήρησαν τα κεφάλαιά τους, χωρίς να παρασυρθούν από την αρχική ευφορία. Άλλωστε εν τω μέσω της κρίσης, οι αγοραστικές ευκαιρίες είναι πολλές.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v