Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό πρόσημο στο photo finish για τη Wall

Σε θετικό έδαφος ”επέστρεψε” λίγο πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης η αμερικανική αγορά, στηριζόμενη κυρίως στα κέρδη του τεχνολογικού κλάδου που αντιστάθμισαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Κλειστές παρέμειναν και σήμερα οι ευρωαγορές.

Σε θετικό έδαφος ”επέστρεψε” λίγο πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης η αμερικανική αγορά, στηριζόμενη κυρίως στα κέρδη του τεχνολογικού κλάδου που αντιστάθμισαν τα απογοητευτικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.

Ειδικότερα, η σημερινή πρώτη μετά την αργία των Χριστουγέννων συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω αρνητικού κλίματος, με την επιφυλακτικότητα των επενδυτών να τροφοδοτείται κυρίως από την ανησυχία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά την εορταστική περίοδο.

Ανησυχία που προκλήθηκε κυρίως από την προειδοποίηση πωλήσεων της δεύτερης μεγαλύτερης εκπτωτικής αλυσίδας των ΗΠΑ, Target, η οποία επεσήμανε ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της το Δεκέμβριο κινούνται χαμηλότερα των αρχικών της εκτιμήσεων και μπορεί τελικά να σημειώσουν υποχώρηση.

Το αρνητικό κλίμα ενέτεινε περαιτέρω η υποχώρηση κατά 1,4% που εμφάνισε ο δείκτης λιανικής S&P, αλλά και η σημαντική πτώση της τάξης του 6,1% που εμφάνισαν κατά μέσο όρο οι τιμές κατοικιών σε 20 σημαντικές πόλεις των ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον δείκτη S&P/Case-Shiller.

Προς το τέλος της συνεδρίαση ωστόσο, η αμερικανική αγορά περιόρισε τις αρχικές της απώλειες και ωθούμενη από τον Nasdaq, ο οποίος μετά το νέο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε ο τίτλος της Apple κινήθηκε ανοδικά, κατάφερε να κλείσει σε θετικό.

Ειδικότερα, ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τις 13.492,68 μονάδες, κατάφερε να κλείσει τελικά στις 13.551,69 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,02%. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.497,66 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,08%.

Τα υψηλότερα κέρδη, χάρη στη μετοχή της Apple που κατέγραψε νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό συμπαρασύροντας και τους τίτλους άλλων εταιριών του κλάδου, κατέγραψε ο Nasdaq που έκλεισε στις 2.724,41 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,40%.

Ο όγκος συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα, με τις μετοχές που άλλαξαν χέρια να φτάνουν μερικά λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης λίγο πάνω από τα 503 εκατ. μετοχές στο NYSE και περί τα 794 εκατ. μετοχές στο Nasdaq.

Η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών στο NYSE διαμορφώθηκε στο 15 προς 16, με τους τίτλους των Citigroup, Ford Motor, General Electric, Countrywide Financial και Pfizer να σημειώνουν τις υψηλότερες συναλλαγές.

Στο Nasdaq η αναλογία διαμορφώθηκε στο 15 προς 13, ενώ πρωταγωνίστησαν οι τίτλοι των Powershares QQQ Trust, Cisco Systems, Microsoft και Apple, η οποία μάλιστα έκλεισε στα 198,95 δολάρια με κέρδη 0,08%, έχοντας προηγουμένως αγγίξει για πρώτη φορά στην ιστορία της τα 200 δολάρια ανά μετοχή.

Από τους επιμέρους τίτλους, σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Berkshire Hathaway, του δισεκατομμυριούχου Warren Buffet, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι προχωρά στην εξαγορά της Marmon Holdinds έναντι τιμήματος 4,5 δισ. δολαρίων.

Στο προσκήνιο βρέθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση η μετοχή της Merrill Lynch, η οποία ανακοίνωσε ότι θα λάβει ενίσχυση ύψους 6,2 δισ. δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό funs της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings και την αμερικανική εταιρία διαχείρισης κεφαλαία Davis Selected Advisors.

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε επίσης ο τίτλος της εταιρίας MBIA μετά την ανακοίνωση ότι η Davis Selected Advisors κατέχει ποσοστό 5,1% στην εταιρία που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της έκθεσής της στο subprime.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 0,70%, στα 42,41 δολάρια, ενώ απώλειες 0,27% κατέγραψε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,20 δολάρια. Κέρδη 0,73% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,85 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, έντονα ανοδικά κινήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση η τιμή του light crude oil εν μέσω εκτιμήσεων για μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, αλλά και της όξυνση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή, με βομβαρδισμό εγκαταστάσεων στο βόρειο Ιράκ από την Τουρκία.

Το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του light crude oil σταδιακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 96,54 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στη συνέχεια και να κλείσει τελικά στα 95,84 δολάρια το βαρέλι με σημαντικά ημερήσια κέρδη 1,82%.

Σημειώνεται ότι οι χρηματαγορές της Ευρώπης παρέμειναν κλειστές και σήμερα λόγω του εορτασμού των Χριστουγέννων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v