Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χριστουγεννιάτικα κέρδη στη Wall λόγω deals

Ανοδικά ολοκλήρωσαν την σημερινή μικρότερης διάρκειας συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να τροφοδοτείται κυρίως από μια σειρά σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών. Με κέρδη έκλεισαν επίσης Λονδίνο και Παρίσι.

Ανοδικά ολοκλήρωσαν την σημερινή, μικρότερης διάρκειας λόγω του εορτασμού των Χριστουγέννων, συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να τροφοδοτείται κυρίως από μια σειρά σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών.

Ειδικότερα, στο προσκήνιο βρέθηκε ο τίτλος της Alcoa, η οποία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει την μονάδα συσκευασίας της στη Νέα Ζηλανδία, Rank Group, έναντι τιμήματος 2,7 δισ. δολαρίων, σε ένα deal που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2008.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσε επίσης η μετοχή της ArcelorMittal, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο ότι προχώρησε σε δύο εξαγορές και συγκεκριμένα στην απόκτηση της αυστριακής Eisen Wagner και της Cinter SA στην Ουρουγουάη, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει τις οικονομικές λεπτομέρειες των δύο αυτών deals.

Κινητικότητα παρατηρήθηκε επίσης στον τίτλο της Merrill Lynch, μετά την ανακοίνωση της επενδυτικής τράπεζας ότι θα λάβει ”ένεση” ρευστότητας συνολικού ύψους 6,2 δισ. δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό όχημα της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Pte. (5 δισ. δολ.) και την αμερικανική εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Davis Selected Advisors LP (1,2 δισ. δολ.), αλλά και ότι πούλησε πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Merrill Lynch commercial business στη θυγατρική της General Electric, GE Capital.

Από τις επιμέρους μετοχές, ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τίτλοι του χρηματοοικονομικού κλάδου, μετά την ανακοίνωση της Bank of America ότι η ίδια και οι Citigroup και JP Morgan εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους για την από κοινού δημιουργία ενός superfund.

Εν μέσω λοιπόν του θετικού κλίματος που δημιούργησαν κυρίως οι παραπάνω επιχειρηματικές συμφωνίες και παρά τον χαμηλό όγκο συναλλαγών, ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις 13.549,33 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,73%.

Κέρδη 0,80% εμφάνισε ο Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 2.713,50 μονάδες, ενώ άνοδο 0,81% σημείωσε ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.496,45 μονάδες.

Στο NYSE το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι των Citigroup, Merrill Lynch, General Electric, Pfizer και Bank of American, ενώ στο Nasdaq πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των Powershares QQQ Trust, Microsoft, Intel, Yahoo!, Cisco και Apple.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 0,75%, στα 42,71 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ εκτινάχθηκε κατά 3,69%, στα 18,25 δολάρια. Κέρδη 0,44% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,75 δολάρια, ενώ απώλειες 6,06% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,16 σεντς.

Εν τω μεταξύ, το light crude oil (Συμβόλαιο Φεβρουαρίου) άνοιξε στα 93,58$/βαρέλι, κινήθηκε υψηλότερα μέχρι τα 93,84$/βαρέλι, ενώ η υποχώρηση μέχρι τα 92,5$/βαρέλι διήρκεσε ελάχιστα για να επιστρέψουν οι τιμές υψηλότερα των 93,5$/βαρέλι (20:00 Ελλάδος).

Με άνοδο έκλεισαν και οι χρηματαγορές Λονδίνου και Παρισιού. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις 6.479,30 μονάδες, με κέρδη 0,70%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.614,28 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,21%. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτη παρέμεινε κλειστό σήμερα λόγω του εορτασμού των Χριστουγέννων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v