Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ταραχές στο Πακιστάν θορύβησαν τη Wall

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η αμερικανική αγορά, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, καθώς η είδηση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο αλλά και τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα. Κράτησαν τα κέρδη τους οι ευρωαγορές.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η αμερικανική αγορά, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, καθώς η είδηση της δολοφονίας της Μπεναζίρ Μπούτο αλλά και τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13.359,61 μονάδες με απώλειες 1,42%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,75%, στις 2.676,79 μονάδες. Πτώση 1,43% για τον S&P, στις 1.476,28 μονάδες.

Στο ΝΥSE ο όγκος δεν ξεπέρασε τα 750 εκατ. μετοχές με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών στο 8 προς 23. Στον Nasdaq, άλλαξαν χέρια λίγο περισσότερες από 1 δις. μετοχές με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών στο 1 προς 3.

”Η υποχώρηση των μετοχών έχει να κάνει με τη δολοφονία στο Πακιστάν”, σχολίασε ο Marc Pado, αναλυτής της Cantor Fitzgerald. ”Πρόκειται για αποσταθεροποίηση σε μια περιοχή σχεδόν φιλική προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μεσούσης της εορταστικής περιόδου, ο όγκος συναλλαγών παραμένει ισχνός και δεν χρειάζονται μεγάλες ειδήσεις, καλές ή κακές, για να κινηθεί η αγορά”.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο σκοτώθηκε μαζί με τουλάχιστον 20 ακόμη άτομα από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα σε προεκλογική της συγκέντρωση.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, στο βορειοδυτικό Πακιστάν ξέσπασαν βίαια επεισόδια ενώ η αστυνομία διέλυσε με την απειλή γκλομπς και με τη ρίψη δακρυγόνων περισσότερα από 100 άτομα που διαδήλωναν στο Πεσαβάρ.



Η είδηση προκάλεσε ”μούδιασμα” στις αγορές με τους επενδυτές να αντιδρούν άμεσα, μειώνοντας την έκθεσή τους σε μετοχές και στρεφόμενοι στα κρατικά ομόλογα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 8 μονάδες βάσης, στο 4,20%.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η πετρελαϊκή τιμή, ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά τα 97 δολάρια το βαρέλι τόσο λόγω της δολοφονίας στο Πακιστάν που εκτιμάται ότι αυξάνει το γεωπολιτικό ρίσκο, όσο και λόγω της μείωσης των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ούτε τα νέα από το μακροοικονομικό μέτωπο μπορούν να θεωρηθούν ευνοϊκά για την αγορά, καθώς οι παραγγελίες διαρκών αγαθών εμφάνισαν αύξηση πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών το Νοέμβριο στις ΗΠΑ, ενώ η μεταβολή θα ήταν αρνητική εάν δεν εμφανιζόταν εκτίναξη της ζήτησης για ιδιωτικά αεροσκάφη.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1% το Νοέμβριο έναντι εκτιμήσεων για αύξηση κατά 2,9% μετά από πτώση 0,2% τον Οκτώβριο.

Στην αγορά, ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και πάλι ο τίτλος της Citigroup, υποχωρώντας κατά 2,6%, μετά από έκθεση της Goldman Sachs που προβλέπει περαιτέρω διαγραφές ενεργητικού για την τράπεζα, ενώ η JP Morgan εκτιμά ότι η Citigroup θα χρειαστεί να περιορίσει το μέρισμά της κατά 40%.

Πτώση για τις μετοχές της Merrill Lynch και της JP Morgan μετά τις προβλέψεις της Goldman Sachs για περαιτέρω διαγραφές ύψους 11,5 δισ. και 3,4 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Λίγο πριν το κλείσιμο, το δικαίωμα της 3Ε ενισχυόταν κατά 1,65%, στα 43,11 δολάρια, ενώ απώλειες 0,55% κατέγραφε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,10 δολάρια. Πτώση 1,23% εμφάνιζε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,68 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.497,8 μονάδες με άνοδο 0,29%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,24%, στις 5.627,48 μονάδες. Κέρδη 0,45% για τον DAX 30, στις 8.038,6 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v