Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2007: Χρονιά για γερά επενδυτικά νεύρα

Το 2007 ήταν ένα έτος στο οποίο κερδισμένοι αποδείχθηκαν οι επενδυτές που διέθεταν δύο βασικά χαρακτηριστικά: προσεκτικές διαθέσεις επιλογών και διατήρηση της ψυχραιμίας. Όσοι πόνταραν στην μεταβλητότητα εξήλθαν νικητές.

Από την στήλη Market Insight

Οι επενδυτές που στοιχημάτισαν στην μεταβλητότητα, θα πρέπει να έχουν εξαιρετικά κέρδη το 2007.

Ένας φρενήρης χρόνος στις αγορές όπου οι φόβοι για πιστωτική αποστράγγιση πάλευαν με τις ελπίδες για πολύ καλή πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, οδηγώντας τις αγορές σε έντονες μεταβολές.

Η κρίση άφησε αρκετά θύματα, ιδιαίτερα μεταξύ των χρηματοοικονομικών ομίλων, με ένα από τα πλέον σοβαρά να είναι η βρετανική τράπεζα Northern Rock.

Παρά, όμως, την κρίση υπήρξαν αρκετές ευκαιρίες για επιλεκτικούς αλλά και υπομονετικούς επενδυτές να αποκομίσουν καλές αποδόσεις. Στις μετοχικές αγορές το στοίχημα ήταν διπλό: προσεκτικές επιλογές και διατήρηση της ψυχραιμίας.

Ακόμη και βετεράνοι επενδυτές χαρακτηρίστηκαν από έντονες διακυμάνσεις στις διαθέσεις τους. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πολλές φορές η τελευταία ώρα της συνεδρίασης αποδείχθηκε καθοριστική, αλλάζοντας την κατεύθυνση των δεικτών.

Αυτές οι απότομες στροφές καταγράφηκαν με τον καλύτερο τρόπο στον δείκτη Vix (Volatility Index), ο οποίος αποτελεί τον ”κώδωνα κινδύνου” για τη Wall Street.

Η μέση διαμόρφωση για τον Vix το 2006 ήταν στις 12,8 μονάδες. Φέτος, όμως, ”ανέβηκε” στις 17,4 – φθάνοντας έως και τις 31 – ένδειξη ότι οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουν τις τοποθετήσεις τους από την προβλεπόμενη μεταβλητότητα.

Αιτία της εύθραυστης εμπιστοσύνης ήταν η πιστωτική κρίση. Τάση η οποία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και το 2008.

Αν και ξεκίνησε από τη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, η κρίση επεκτάθηκε, σύντομα, στους πολυεθνικούς χρηματοοικονομικούς ομίλους, καθιστώντας τους εξαιρετικά ”σφιχτούς” στο ενδεχόμενο δανεισμού μεταξύ τους.

Οι επενδυτές ανακάλυψαν ότι οι τράπεζες προχωρούσαν σε υψηλές απομειώσεις ενεργητικού, με μερικές εξ αυτών να πετυχαίνουν ”ενέσεις ρευστότητας” από πλούσια κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (Sovereign Wealth Funds – SWFs).

Το μεγάλο ερωτηματικό, βέβαια, ήταν εάν η ”μόλυνση” περάσει από την Wall Street στην πραγματική οικονομία, με την υποχώρηση της ανάπτυξης των ΗΠΑ να επηρεάζει την παγκόσμια ανάπτυξη και να αφήνει τις Ινδία και Κίνα να ”στηρίξουν” την οικονομία της υφηλίου.

Ορισμένοι θεώρησαν ότι οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ ήταν 50-50, γεγονός το οποίο στήριξε τις μετοχές στις περισσότερες αναδυόμενες αγορές.

Στις ΗΠΑ, ο S&P έχει ενισχυθεί 5,2% από τις αρχές του έτους, ενώ ο Dow Jones, αφού κατόρθωσε να ξεπεράσει τις 14.000 μονάδες, έχει ενισχυθεί 13% κοντά στο επίπεδο των 13.000 μονάδων.

Στην Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έχει ενισχυθεί 95,6%, ενώ ο ινδικός Sensex στο 46,5%, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να αγοράσουν μετοχές σε οικονομίες με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο βρετανικός FTSE 100 βρίσκεται στον αντίποδα, εξαιτίας δύο κλάδων: χρηματοοικονομικού και πρώτων υλών.

Η περίπτωση της Northern Rock είναι ενδεικτική, αλλά υπήρξε sell-off σε αρκετές μετοχές τραπεζικών ομίλων. Αντίθετα στις αγορές εμπορευμάτων καταγράφηκε ράλι.

Λίγοι ήταν αυτοί που στο ξεκίνημα του 2007 πίστευαν ότι το πετρέλαιο θα ”άγγιζε” τα 100 δολάρια. Όμως βοηθούμενο από την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και τις κερδοσκοπικές διαθέσεις, έφθασε έως τα 99,29 δολάρια τον Νοέμβριο.

Όμως το ράλι στα εμπορεύματα δεν ήταν παγκόσμιο. Τα βιομηχανικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, ”μάζεψαν” σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδά τους, υπό τον φόβο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Αυτά, πάντως, που ”έλαμψαν” ήταν τα αγροτικά εμπορεύματα. Το σιτάρι ήταν ο ”αρχηγός” με την τιμή του να φθάνει στα 10 δολάρια ανά μπούσελ για πρώτη φορά.

Οι φόβοι για την ύφεση οδήγησαν τον χρυσό στα 845 δολάρια. Φυσικά ο χρυσός βοηθήθηκε και από την πτώση του δολαρίου, το οποίο έχει χάσει σχεδόν 9% σε σύγκριση με το ευρώ, αγγίζοντας και νέο ιστορικό χαμηλό.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v