Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Πιέσεις μετά τις πωλήσεις νέων κατοικιών

Η σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο ”εξανέμισε” τα αρχικά κέρδη της Wall Street καθώς αναζωπύρωσε τους φόβους για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την κρίση στην αγορά κατοικίας. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Η σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο ”εξανέμισε” τα αρχικά κέρδη της Wall Street καθώς αναζωπύρωσε τους φόβους για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την κρίση στην αγορά κατοικίας.

Ειδικότερα, παρά το ανοδικό ξεκίνημα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς δεν κατάφεραν να διατηρήσουν για πολύ το θετικό τους πρόσημο, καθώς η σημαντική υποχώρηση που εμφάνισαν οι πωλήσεις των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο αναζωπύρωσαν και πάλι τους φόβους των επενδυτών για το εύρος της κρίσης στην αγορά ακινήτων και τις πιθανές επιπτώσεις της και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον προηγούμενο μήνα σημείωσαν πτώση κατά 9% και διαμορφώθηκαν στις 647.000, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγω για υποχώρηση των πωλήσεων στις 710.000.

Έτσι, ο Dow Jones αυτήν την ώρα κινείται στις 13.314,98 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,33%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,34%, στις 2.667,64 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται 0,18% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.473,67 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, στο προσκήνιο βρίσκεται και σήμερα ο τίτλος της Berkshire Hathaway, που δισεκατομμυριούχου Warren Buffett, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι προχωρά στην εξαγορά αντασφαλιστικής μονάδας της ING έναντι τιμήματος 433 εκατ. δολαρίων, αλλά και το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι ο Buffett εισέρχεται και στον τομέα των δημοτικών ομολόγων μέσω της σύστασης νέας εταιρίας.

Κινητικότητα παρατηρείται επίσης στους τίτλους των Citigroup και HSBC Holdings, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι εν λόγω χρηματοοικονομικοί όμιλο εξετάζουν την πώληση μονάδων τους.

Επίσης, πτωτικά κινείται η μετοχή της MSC Industrial, μετά την υποβάθμιση της σύστασής της σε ”peer perform” από ”outperform” από την Bear Stearns.

Σε ότι αφορά το μέτωπο των συμφωνιών, η Dubai World αύξησε το ποσοστό της στην εταιρία διαχείρισης καζίνο MGM Mirage στο 6,5%, αγοράζοντας 5 εκατ. μετοχές από τον δισεκατομμυριούχο Kirk Kerkorian στα 84,25 δολάρια ανά μετοχή.

Εν τω μεταξύ, μικτές τάσεις επικράτησαν στο κλείσιμο των κυριότερων ευρωπαϊκών χρηματαγορών. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,32%, στις 6.476,90 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 5.627,25 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,36% και διαμορφώθηκε στις 8.067,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v