Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεχώρισε ο Nasdaq το 2007 με κέρδη 9,8%

Ενισχυμένοι ολοκλήρωσαν το 2007 οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, αν και αυτή η τελευταία συνεδρίαση του έτους έμελλε να ”ψαλλιδίσει” κι άλλο τα κέρδη τους από την αρχή του χρόνου. Με απώλειες έκλεισαν Λονδίνο και Παρίσι.

Ενισχυμένοι ολοκλήρωσαν το 2007 οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, αν και αυτή η τελευταία συνεδρίαση του έτους έμελλε να ”ψαλλιδίσει” κι άλλο τα κέρδη τους από την αρχή του χρόνου, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση της αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2008 εντείνοντας τους φόβους για επιβράδυνση της ευρύτερης οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση του 2007 στις 13.264,82 μονάδες, με απώλειες 0,76%, γεγονός που περιόρισε τα κέρδη του στο σύνολο του έτους στο 6,4%.

Ο S&P 500 έκλεισε στις 1.468,17 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες 0,70%, με αποτέλεσμα τα κέρδη του από την αρχή της χρονιάς να διαμορφωθούν στο 3,5%.

Μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς αναδείχθηκε ο Nasdaq, ο οποίος αν και ”αποχαιρέτησε” το 2007 με απώλειες 0,83%, στις 2.652,28 μονάδες, σε ετήσια βάση εμφανίστηκε ενισχυμένος κατά 9,8%.

Την τάση και στη σημερινή κατακλείδα συνεδρίαση της χρονιάς έδωσαν τα μακροοικονομικά στοιχεία για την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ που για μια ακόμη φορά ”επιβεβαίωσαν” τους φόβους επενδυτών και αναλυτών ότι η ύφεση δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τον κύκλο της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αν και ενισχύθηκαν κατά 0,4% το Νοέμβριο και ανήλθαν στα 5 εκατ. κατοικίες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφάνισαν σημαντική πτώση της τάξης του 20% τον τελευταίο χρόνο.

Από πλευράς συναλλαγών, παρά το γεγονός ότι είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια 1,3 δισ. μετοχές, με τους πτωτικούς τίτλους ωστόσο να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 13 προς 10. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των Citigroup, Pfizer, Washington Mutual, Slm Corp, Ford Motor και Bank Of America.

Λίγο μικρότερος ήταν ο όγκος συναλλαγών στο Nasdaq, όπου ανήλθε στα 869 εακτ. μετοχές, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται επίσης στο 13 προς 10 και τους τίτλους των Powershares QQQ Trust, Cisco Systems, Microsoft και Level 3 Communications να προσελκύουν κυρίως το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από τους επιμέρους τίτλους, σημαντικά κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Delta Petroleum, μετά την ανακοίνωση ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Kirk Kerkorian μέσω της Tracinda, εξαγοράζει το 35% της αμερικανικής εταιρίας έναντι 684 εκατ. δολαρίων.

Στο προσκήνιο βρέθηκε επίσης για μία ακόμη συνεδρίαση και ο τίτλος της Merrill Lynch, μετά το δημοσίευμα της βρετανικής Observer, ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διεξάγει συζητήσεις με ξένους επενδυτές προκειμένου να εξασφαλίσει και νέες ”ενέσεις” ενίσχυσης της ρευστότητάς της, καθώς εκτιμάται ότι θα προβεί και σε άλλες διαγραφές στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης.

Πιέσεις δέχθηκε ακόμη η μετοχή της Google, μετά το δημοσίευμα των Sunday Times του Λονδίνου ότι η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορες εφημερίδες στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να προχωρήσει στην πώληση διαφημιστικού χώρου στις εν λόγω εφημερίδες σε ηλεκτρονικούς πελάτες.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 2,37%, στα 42,85 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε απώλειες 0,27%, στα 18,47 δολάρια. Κέρδη 0,36% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,79 δολάρια, ενώ αντίθετα απώλειες της τάξης του 3,85% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,13 σεντς.

Εν τω μεταξύ, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, λόγω της Πρωτοχρονιάς, τα συμβόλαια του αργού διαπραγματεύθηκαν μεταξύ 96,80 και 94,80 δολαρίων, τελικά έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου σχεδόν αμετάβλητα στην περιοχή των 96 δολαρίων το βαρέλι (σειρά Φεβρουαρίου).

Πτωτικά έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του έτους και οι χρηματαγορές σε Λονδίνο και Παρίσι. Πιο συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε στις 6.456,90 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,31% αλλά κλείνοντας τη χρονιά με άνοδο 3,8%. Στο Παρίσι ο CAC 40 διαμορφώθηκε 0,23% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 5.614,08 μονάδες, με την ετήσια μεταβολή του δείκτη ωστόσο να διαμορφώνεται στο +1,3%.

Όσον αφορά γενικότερα τους ευρωπαϊκούς δείκτες, την υψηλότερη μεταβολή για το 2007 εμφάνισε ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη, ο οποίος ”αποχαιρέτισε” το χρόνο με κέρδη 22%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v