Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορά Gazprom για τον έλεγχο της σερβικής NIS

Η προσφορά της Gazprom για τον έλεγχο του κρατικού μονοπωλίου πετρελαίου της Σερβίας έχει προκαλέσει διχασμό στην κυβέρνηση της χώρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το κόστος της πολιτικής στήριξης της Μόσχας.

Προσφορά Gazprom για τον έλεγχο της σερβικής NIS
Η προσφορά της Gazprom για να αποκτήσει τον έλεγχο του κρατικού μονοπωλίου πετρελαίου της Σερβίας έχει προκαλέσει διχασμό στην κυβέρνηση της χώρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το κόστος της πολιτικής στήριξης της Μόσχας.

Η ρωσική επιχείρηση φυσικού αερίου σκοπεύει να διαθέσει 400 εκατ. ευρώ για το 51% της Petroleum Industry of Serbia, ή NIS, χωρίς να αντιμετωπίζει ανταγωνιστικές προσφορές.

Οι όροι της προσφοράς, η οποία επιβεβαίωσε ότι συζητείται η σερβική κυβέρνηση, περιλαμβάνουν την δέσμευη της Gazprom ότι ένα τμήματα του αγωγού αερίου South Stream θα διασχίσει την Σερβία, εξασφαλίζοντας ελκυστικούς δασμούς και χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου για την χώρα στις επόμενες δεκαετίες.

Οι επικριτές ωστόσο τονίζουν ότι η περιορισμένη δυνατότητα των 10 δισ. κυβικών μέτρων του αγωγού θα καλύψουν μόνο τις εγχώριες ανάγκες, ενώ οι μεγαλύτερης κλίμακας αποστολές προς την Ουγγαρία την δυτική Ευρώπη δεν θα διασχίζουν τα ρωσικά εδάφη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v