Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βαρίδι” για τη Wall οι μεταπωλήσεις κατοικιών

Πτωτικά κινείται η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, καθώς η μικρή άνοδος των μεταπωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο δεν καθησύχασε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας. Με απώλειες έκλεισαν Λονδίνο, Παρίσι.

Πτωτικά κινείται η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, καθώς η μικρή άνοδος των μεταπωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ το Νοέμβριο δεν καθησύχασε τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, αν και οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα ενισχύθηκαν κατά 0,4% και ανήλθαν στα 5 εκατ. κατοικίες, σε επίπεδο έτους εμφανίζουν υποχώρηση κατά 20%, ενώ κινούνται κατά 31% χαμηλότερα από το υψηλό των 7,21 εκατ. μεταπωλήσεων που σημειώθηκαν πριν από δύο χρόνια.

Εξέλιξη που συντηρεί τους φόβους των επενδυτών ότι η συνεχιζόμενη ύφεση στην αμερικανική αγορά κατοικίας ενδέχεται να ”περάσει” και σε άλλους τομείς και να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Εν μέσω αυτού του κλίματος λοιπόν, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,42% και διαμορφώνεται στις 13.310,26 μονάδες, ο Nasdaq κινείται στις 2.657,43 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,64%, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.473,21 μονάδες, ήτοι 0,36% χαμηλότερα.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, στο προσκήνιο βρίσκεται ο τίτλος της Delta Petroleum, μετά την ανακοίνωση ότι η Tracinda, του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Kirk Kerkorian, συμφώνησε να εξαγοράσει το 35% της εταιρίας έναντι 684 εκατ. δολαρίων.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές και την μετοχή της Merrill Lynch, μετά το δημοσίευμα της βρετανικής Observer, ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές για την εξασφάλιση και νέων ”ενέσεων” ρευστότητας, καθώς αναμένεται να προχωρήσει και σε νέες διαγραφές στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης.

Πιέσεις δέχεται ακόμη ο τίτλος της Google, καθώς δημοσίευμα των Sunday Times του Λονδίνου αναφέρει ότι η εταιρία διεξάγει συζητήσεις με διάφορες εφημερίδες με σκοπό την πώληση διαφημιστικού χώρου προς τους ηλεκτρονικούς πελάτες της σε αυτές.

Εν τω μεταξύ, έντονες διακυμάνσεις καταγράφει η πετρελαϊκή τιμή, με τα συμβόλαια του αργού να κινούνται αυτήν την ώρα κοντά στα 96 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες 0,6%.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση του 2007 και οι χρηματαγορές σε Λονδίνο και Παρίσι. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,31%, στις 6.456,90 μονάδες, κλείνοντας ωστόσο τη χρονιά με άνοδο 3,8%. Στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε στις 5.614,08 μονάδες, με πτώση 0,23%, αλλά σε ετήσια βάση η μεταβολή του δείκτη διαμορφώθηκε στο 1,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των ευρωπαϊκών δεικτών, την υψηλότερη μεταβολή για το 2007 εμφάνισε ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη, ο οποίος κατά τη διάρκεια του έτους ενισχύθηκε κατά 22%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v