Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βύθισε” τη Wall ο φόβος ύφεσης της οικονομίας

”Μάτωσε” η αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ενέτειναν τους φόβους για ύφεση της οικονομίας. Ισχυρές απώλειες και στις ευρωαγορές.

”Μάτωσε” η αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους Dow και S&P να χάνουν στην εβδομάδα πάνω από 4% και τον Nasdaq να υποχωρεί πάνω από 6%, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία για την απασχόληση στη χώρα ενέτειναν τους φόβους για ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ και οδήγησαν τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, την έντονη πτωτική αντίδραση τροφοδότησαν τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανεργία, η οποία το Δεκέμβριο αναρριχήθηκε στο 5%, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν μόλις κατά 18.000, σημειώνοντας την χαμηλότερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών.

Στην ”βύθιση” των δεικτών συνέβαλε και η υποχώρηση που εμφάνισε το Δεκέμβριο ο δείκτης υπηρεσιών ISM, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 53,9 από 54,1 που ήταν το προηγούμενο μήνα.

Το αρνητικό κλίμα δεν κατόρθωσε να αντιστρέψει ούτε η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι εντός του Ιανουαρίου σκοπεύει να ”προσφέρει” στο τραπεζικό σύστημα ενίσχυση ύψους 60 δισ. δολαρίων, μέσω δύο νέων ”δημοπρασιών” που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 και 28 του μήνα.

Έτσι, ο Dow Jones που κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, έκλεισε στις 12.800,18 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια πτώση 1,96% και διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 4,3%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,46% και διαμορφώθηκε στις 1.411,63 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του να ανέρχεται στο -4,5%.

Την μεγαλύτερη ”βουτιά” σημείωσε ο Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.504,65 μονάδες, με πτώση 3,77%, διευρύνοντας τις απώλειές του σε εβδομαδιαία βάση στο 6,3%.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρή πτώση κατέγραψε ο τίτλος της Intel, μετά την υποβάθμισή του σε ”neutral” από ”overweight” από την JP Morgan, συμπαρασύροντας και άλλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Απώλειες κατέγραψε επίσης, ο τίτλος της εταιρίας λιανικής πώλησης οικιακών ειδών Bed Bath & Beyond, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις της για την κερδοφορία στο σύνολο της χρήσης.

Υποχώρηση σημείωσε και ο τίτλος της IMS Health, η οποία αναμένεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού της κατά 10% στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιεί.

Φωτεινή εξαίρεση στη σημερινή πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της Coca Cola.

Όσον αφορά στον όγκο συναλλαγών, στο NYSE οι μετοχές που άλλαξαν χέρια έφτασαν το 1,26 δισ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών τίτλων να διαμορφώνεται στο τρία προς ένα. Οι υψηλότερες συναλλαγές καταγράφηκαν στους τίτλους των Citigroup, Ford Motor, EMC Corporation και Advanced Micro Devices.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 2,07 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία τέσσερις προς μία, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τίτλοι των Powershares QQQ Trust, Intel, Microsoft, Cisco Systems και Apple.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 1,70%, στα 46,15 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε απώλειες 0,70%, στα 18,44 δολάρια. Απώλειες 1,38% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,59 δολάρια, ενώ πτώση 11,11% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,16 σεντς.

Εν τω μεταξύ, μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ και την διαπραγμάτευση, έστω και οριακά, πάνω από τα 100 δολάρια, η τιμή του αργού κινήθηκε σήμερα πτωτικά εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια Φεβρουαρίου αφού υποχώρησαν έως και τα 97,10 δολάρια, στη συνέχεια ανέκαμψαν λίγο για να κλείσουν τελικά στην περιοχή των 97,94 δολαρίων το βαρέλι, με απώλειες της τάξεως του 1,25%.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, που έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με ισχυρές απώλειες.



Ειδικότερα, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 2,02% και ολοκλήρωσε στις 6.348,50 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 1,26% και διαμορφώθηκε στις 7.808,69 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,79% χαμηλότερα και έκλεισε στις 5.446,79 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v