Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές και εκλογές

Η πολιτική φέρεται συνήθως ευγενικά στις αγορές σε αυτό το σημείο του εκλογικού κύκλου. Από τον πόλεμο και μετά η 2η διετία της θητείας του Αμερικανού Προέδρου είναι κατά κανόνα πολύ καλύτερη για τις μετοχές από την πρώτη. Αυτή τη φορά όχι.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη ”The Short View”

Η πολιτική φέρεται συνήθως ευγενικά στις αγορές σε αυτό το σημείο του εκλογικού κύκλου. Από τον πόλεμο και μετά η δεύτερη διετία της θητείας του Αμερικανού Προέδρου είναι κατά κανόνα πολύ καλύτερη για τις μετοχές από την πρώτη.

Οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταγράφουν ετήσια απόδοση κατά μέσο όρο 18,6% στη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας, σε σύγκριση με 5,9% στα δύο πρώτα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της CFA Institute. Οι Πρόεδροι συνηθίζουν να επιβάλλουν τα μη δημοφιλή μέτρα τους νωρίς και να απολαμβάνουν τους καρπούς στη συνέχεια.

Ο σημερινός εκλογικός κύκλος δεν δείχνει ίδιος. Πέρυσι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση ενισχύθηκε λιγότερο από 4%. Και το 2008 θα είναι διαφορετικό από τα περισσότερα εκλογικά έτη. Είναι κλισέ ότι οι αγορές δεν μισούν τίποτα περισσότερο από την αβεβαιότητα, αλλά πάντως είναι αλήθεια. Για πρώτη φορά, από το 1952, ούτε ο νυν Πρόεδρος ούτε ο αντιπρόεδρος διεκδικούν επανεκλογή. Κι αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα. Τα αποτελέσματα της Αϊόβα την επέτειναν ακόμη παραπάνω.

Οι προθεσμιακές τιμές στην ηλεκτρονική αγορά της Αϊόβα δείχνουν ότι οι πιθανότητες της κ. Hillary Clinton να εξασφαλίσει το χρίσμα για το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν μειωθεί στο ήμισυ, μετά το αποτέλεσμα των τοπικών οργανώσεων της Αϊόβα, ενώ κανένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έχει περισσότερες από 40% πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα. Αυτή η αβεβαιότητα συνέβαλε στο κακό ξεκίνημα του χρηματιστηρίου στη φετινή χρονιά.

Το Νιου Χαμσάιρ δεν θα διευκολύνει την κατάσταση. Κανένας από τους προηγούμενους τέσσερις Προέδρους δεν είχε και την Αϊόβα και το Νιου Χαμσάιρ στο πλευρό του καθ’ οδόν προς τον Λευκό Οίκο. Αντί γι’ αυτό οι πολιτικές αμφιβολίες αναμένεται να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για το χρηματιστήριο μέχρι τη ”Σούπερ Τρίτη” στις αρχές του επόμενου μήνα. Εφόσον εκείνη την ημέρα 19 πολιτείες θα έχουν επιλέξει τους υποψηφίους τους, το ζήτημα θα έχει λυθεί και για τις δύο πλευρές.

Εάν όχι (που είναι ασυνίθηστο αλλά όχι απίθανο, ειδικά για τους Ρεπουμπλικανούς), η δυσφορία των αγορών θα ενταθεί.

Μακροπρόθεσμα, ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος για τις αγορές αφορά στα προγράμματα των υποψηφίων. Ο προστατευτισμός πλανάται στην ατμόσφαιρα και των δύο παρατάξεων. Εάν κάποιος από τους υποψηφίους επιλέξει να ταχθεί κατά του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης, οι αγορές θα αγριέψουν πολύ.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v