Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές ”τρέμουν” την ύφεση

Οι μετοχές φαίνεται πως παίρνουν το μήνυμα που τους έστειλαν στα τέλη του 2007 κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα: η ύφεση στις ΗΠΑ είναι προ των πυλών. Αποτέλεσμα, οι επενδυτές στρέφονται σε αμυντικές τοποθετήσεις για να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν.

του Michael Mackenzie

Η αμερικανική αγορά εδώ και μήνες προσπαθούσε να μην ακούει τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις που έστελναν οι αγορές κρατικών και επιχειρηματικών ομολόγων. Όμως, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως τις καταλαβαίνει πολύ καλά.

Ο δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει 4% από την αρχή του έτους, στις 1.409,13 μονάδες. Πρόκειται για την πλέον ”φτωχική” αρχή έτους που έχει καταγράψει ο δείκτης από το 1926, βάσει στοιχείων της Standard & Poor’s. Ο δείκτης βρίσκεται σταθερά στην ”περιοχή διόρθωσης”, έχοντας χάσει 10% από το υψηλό των 1.565 μονάδων που κατέκτησε τον Οκτώβριο του 2007.

Αυτό που έχει ουσιαστικά αλλάξει είναι η πεποίθηση αρκετών επενδυτών ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση εντός του 2008 μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποίηση.

”Υπάρχει ένας τρομακτικός εκνευρισμός στην αγορά”, σημειώνει ο κ. Anthony Conroy, στέλεχος της BNY ConvergEx. ”Η ύφεση καθίσταται το κεντρικό θέμα συζήτησης”.

Παράλληλα, οι ελπίδες ότι η μείωση επιτοκίων από τη Fed θα κατόρθωνε να στηρίξει τις μετοχές και να σώσει την οικονομία όλο και μειώνονται.

Η Goldman Sachs στις 9/1 ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2008 θα υποχωρήσει 1% σε ετήσια βάση, στο β’ και στο γ’ τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του έτους θα ενισχυθεί στο 0,8%.

Οι επενδυτές, επιπλέον, δέχονται και συνεχή χτυπήματα από τις υποβαθμίσεις των προβλέψεων εταιρικής κερδοφορίας. Η ύφεση στην επιχειρηματική κερδοφορία έχει ήδη φτάσει.

Βάσει των αναλυτών της Thomson Financial, η υποχώρηση των κερδών δ’ τριμήνου 2007 θα αγγίξει το 10,7%, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου οι ίδιοι προέβλεπαν άνοδο 11,5%.

Όπως σημειώνει ο κ. Jack Ablin, επικεφαλής της μονάδας επενδύσεων στη Harris Private Bank, ”η Ιστορία έχει αποδείξει ότι σε περιόδους ύφεσης ο ρυθμός της εταιρικής κερδοφορίας κυμαίνεται σε μία κλίμακα που ξεκινά από πτώση 20% και φτάνει έως άνοδο 5%. Ο μέσος όρος είναι πτώση 4,7%”.

Ο κ. Conroy, από την πλευρά του, προσθέτει: ”Οι επενδυτές στρέφονται σε αμυντικές τοποθετήσεις”. Υπογραμμίζει, δε, ότι οι επενδυτές φοβούνται πως οι εταιρίες θα προχωρήσουν σε μείωση των μερισμάτων, σε αναβολή των προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών, δηλαδή σε δύο στοιχεία που στήριξαν τις μετοχικές αποτιμήσεις τα τελευταία χρόνια.

Η πτώση των μετοχών μπορεί να μεταφραστεί ως μείωση των καταναλωτικών δαπανών έως και 80 δισ. δολάρια μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες, τονίζει με τη σειρά του ο κ. Tony Crescenzi, στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v