Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση 14 δισ. δολαρίων η Citigroup

Σε Κίνα, Κουβέιτ αλλά και ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές στρέφεται η Citigroup προκειμένου να δανειστεί το ποσό των 14 δισ. δολαρίων. Εννέα δισ. αναμένεται ότι θα προέλθουν από την Κίνα, με την Kuwait Investment Authority να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ”δωρητής”.

του Henry Sender από τη Ν. Υόρκη

Σε Κίνα, Κουβέιτ αλλά και ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές στρέφεται η Citigroup προκειμένου να δανειστεί το ποσό των 14 δισ. δολαρίων. Εννέα δισ. αναμένεται ότι θα προέλθουν από την Κίνα, με την Kuwait Investment Authority να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ”δωρητής”.

Η Citigroup ”τακτοποιεί” τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη δεύτερη ”ένεση ρευστότητας”, αναζητώντας το ποσό των 14 δισ. δολαρίων, τα οποία θα προέλθουν από Κίνα, Κουβέιτ αλλά και ισχυρούς επενδυτές.

Βάσει των διαπραγματεύσεων το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου –περίπου εννέα δισ. δολάρια– θα προέλθει το πιθανότερο από την Κίνα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των ”FT”. Η Kuwait Investment Authority (KIA) θα συνεισφέρει με το ποσό του ενός δισ. δολαρίων, ενώ μεταξύ δύο και τεσσάρων δισ. θα προέλθουν μέσω δημόσιας προσφοράς μετοχών.

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ενώ δεν αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων επενδυτών.

Η νέα συμφωνία υπογραμμίζει την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, εξαιτίας της κρίσης στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ. Ενώ ακολουθεί την ”ένεση ρευστότητας” 7,5 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησε η Abu Dhabi Investment Authority στη Citigroup τον Νοέμβριο.

”Η δεύτερη φάση εξελίσσεται εξαιρετικά, καθώς η Citi αντιμετωπίζεται ως η Επιχειρηματική Αμερική”, τονίζει ο επικεφαλής αμερικανικής τράπεζας στη μονάδα που αυτή διαθέτει στη Μέση Ανατολή. Πάντως η Citigroup αρνείται να σχολιάσει την είδηση.

Καθώς όλο και περισσότερες αμερικανικές τράπεζες δανείζονται κεφάλαια από κρατικά επενδυτικά οχήματα (Sovereign Wealth Funds – SWFs), αναζωπυρώνεται η διαμάχη για την πιθανότητα ύπαρξης πολιτικών αντιδράσεων στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα φέτος που διανύουν προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία η KIA για πρώτη φορά επενδύει σε κάποια προβληματική αμερικανική τράπεζα. Η KIA, η οποία θεωρείται συντηρητικός επενδυτής, προσεγγίζει προσεκτικά τη χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ, φροντίζοντας να εξαγοράζει μικρά μερίδια σε αρκετές προβληματικές τράπεζες και όχι να ”ρίχνει” μεγάλα κεφάλαια σε αυτές.

Ταυτόχρονα η συμφωνία υπογραμμίζει και την τεράστια σημασία της Κίνας ως εξαγωγέα κεφαλαίων. Η κινεζική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις διεθνείς επενδύσεις προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο η υψηλή ρευστότητα να οδηγήσει σε ”φούσκα” είτε την εγχώρια αγορά είτε τον εγχώριο κλάδο ακινήτων.

”Επιθυμούν να ανακυκλώσουν τα τεράστια κεφάλαια που διαθέτουν”, σημειώνει ο κ. Fred Hu, στέλεχος της Goldman Sachs στην Κίνα, ”και εξαιτίας των περιορισμών που ισχύουν μόνο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει υψηλά κεφάλαια εκτός της εγχώριας αγοράς”.

Ο πιθανότερος Κινέζος επενδυτής για τη Citigroup θα είναι κάποια τράπεζα, όπως για παράδειγμα η China Development Bank, η οποία χρηματοδοτεί τόσο projects υποδομών στην Κίνα όσο και κινεζικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν διεθνώς. Η συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία δεν είναι εισηγμένη, έχει επίσης εξαγοράσει μερίδιο στην Barclays.

Έτεροι επενδυτές (πάντα από την Κίνα) μπορεί να είναι η China Investment Corporation, η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας σε διεθνές επίπεδο και έχει ήδη τοποθετήσει πέντε δισ. δολάρια στη Morgan Stanley. Πιθανός επενδυτής είναι και η State Administration of Foreign Exchange, η οποία επίσης έχει δικαίωμα διεθνών επενδύσεων από τα συναλλαγματικά αποθέματα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v