Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μειώσεις της Fed δεν αρκούν

Ακόμα και αν η πιστωτική κρίση μοιάζει να ”χαλαρώνει”, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποκλειστεί ενδεχόμενο πισωγύρισμα. Η Fed φαίνεται έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Όμως, θα είναι αρκετό αυτό για να λύσει τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας;

του Krishna Guha

Η συντονισμένη παρέμβαση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών πριν από έναν μήνα κατόρθωσε να οδηγήσει σε μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων. Όμως, μόνο αυτό δεν είναι αρκετό ως μέσο προστασίας ενάντια στην ύφεση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, έδωσε μήνυμα ότι ξεκινά ένας νέος γύρος μείωσης επιτοκίων.

Στη θετική πλευρά, οι κεντρικές τράπεζες κατόρθωσαν να περιορίσουν σημαντικά την υποχώρηση των αγορών χρήματος, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία Νοεμβρίου και των αρχών Δεκεμβρίου.

Τα τριμηνιαία swap spreads, στα οποία αποτυπώνεται η ζήτηση μετρητών και η προθυμία των τραπεζών να προχωρήσουν σε δανεισμό άλλων χρηματοοικονομικών ομίλων, έχουν υποχωρήσει σχεδόν 50% σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδά τους. Η έκδοση τιτλοποιημένων επιχειρηματικών χρεογράφων στις ΗΠΑ ανακάμπτει, με τα spreads τους να υποχωρούν.

Όμως, τα διατραπεζικά spreads εξακολουθούν να είναι υψηλότερα του ”φυσιολογικού”. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για να φοβόμαστε ότι θα συνεχιστεί η ”σφιχτή” δανειοδότηση προς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαχωρίσεις τη ρευστότητα από τα πιστωτικά προβλήματα, καθώς ο βασικός λόγος για τον οποίο οι τράπεζες αρνούνται να δανείσουν η μία στην άλλη είναι η ανησυχία για αύξηση των επισφαλειών.

Ο πραγματικός κίνδυνος για την οικονομία, σήμερα, προέρχεται περισσότερο από το ενδεχόμενο μείωσης του διατραπεζικού δανεισμού και λιγότερο από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το Libor αλλά και άλλα ”ανάλογου τύπου” επιτόκια.

Ο κ. Bernanke υποστήριξε ότι ”η διατραπεζική αγορά μοιάζει να ομαλοποιείται”, χάρις εν μέρει και στις ενέσεις ρευστότητας. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτές οι ενέσεις ρευστότητας ”θα συνεχιστούν όσο είναι αναγκαίο, ενώ η Fed θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τις άλλες κεντρικές τράπεζες”.

Υπάρχει, όμως, πάντα ο κίνδυνος η ανάκαμψη της ρευστότητας να είναι προσωρινό φαινόμενο. Η πιστωτική κρίση μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στην ύφεση και να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες επισφάλειες και απομειώσεις ενεργητικού.

Σήμερα η Fed ξεκαθαρίζει ότι φοβάται ιδιαίτερα ένα τέτοιο πισωγύρισμα και την εξάπλωσή του στην πραγματική οικονομία. Ίσως, γι’ αυτόν τον λόγο είναι περισσότερο πιθανό στα τέλη Ιανουαρίου (η τράπεζα συνεδριάζει στις 29 και στις 30 Ιανουαρίου) να υπάρξει μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

*Επιπλέον ρεπορτάζ από τους Michael Mackenzie και Saskia Scholtes στη Ν. Υόρκη και Gillian Tett στο Λονδίνο.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v