Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall με τράπεζες στο προσκήνιο

Η εξαγορά της Countrywide από την Bank of America, αλλά και οι νέες διαγραφές ενεργητικού από την American Express και, πιθανότατα από τη Merrill Lynch βρίσκονται στο προσκήνιο, με την αμερικανική αγορά να υποχωρεί. Πτωτικές τάσεις και στις ευρωαγορές.

Η εξαγορά της Countrywide από την Bank of America, αλλά και οι νέες διαγραφές ενεργητικού από την American Express και, πιθανότατα από τη Merrill Lynch βρίσκονται στο προσκήνιο, με την αμερικανική αγορά να υποχωρεί.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά κατέγραψε σημαντικά κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά από αναφορές του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke για επιθετικές κινήσεις μειώσεων επιτοκίων, αλλά και εν μέσω έντονης φημολογίας για εξαγορά της Countrywide Financial από την Bank of America.

Ωστόσο, το κλίμα δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικό παρά το γεγονός ότι η Bank οf America επιβεβαίωσε την απόκτηση της μεγαλύτερης εταιρίας ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ έναντι 4 δισ. δολαρίων σε μετοχές.

Ο τίτλος της Countrywide, η οποία φέρεται να βρέθηκε πολύ κοντά σε χρεοκοπία λόγω της κρίσης στην αμερικανική αγορά κατοικίας εκτινάχθηκε εχθές 50% υψηλότερα και σήμερα υποχωρεί στις πρώτες ώρες συναλλαγών. Κέρδη 2% εμφανίζει ο τίτλος της BofA.

Η κινητικότητα στο μέτωπο των τραπεζικών εξαγορών φαίνεται να εντείνεται εν μέσω χαμηλών αποτιμήσεων, καθώς όπως αναφέρει το CNBC, η JP Morgan βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Washington Mutual. Κέρδη 5,7% στο άνοιγμα για τη δεύτερη.

Εν τω μεταξύ, η American Express ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε εγγραφή 440 εκατ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο για να καλύψει υψηλότερες των προσδοκιών διαγραφές δανείων. Πτώση 7% σημειώνει η μετοχή.

Η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της χώρας, Merrill Lynch, αναμένεται να ανακοινώσει ζημιές ύψους 15 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο, λόγω επενδύσεων στις αγορές ενυπόθηκων δανείων, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι ζημιές θα εμφανιστούν σχεδόν διπλάσιες των αρχικών εκτιμήσεων, αναγκάζοντας τη Merrill Lynch σε αναζήτηση ρευστότητας. Ο τίτλος υποχωρεί κατά 2,5%.



Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν το άνοιγμα, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στα 63,1 δισ. δολάρια το Νοέμβριο, κυρίως λόγω υψηλότερης αξίας των πετρελαϊκών εισαγωγών στις ΗΠΑ.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει ο χρυσός, ο οποίος απέχει οριακά από το ορόσημο των 900 δολαρίων την ουγκιά ενώ το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του τροχιά, στα 92,6 δολάρια το βαρέλι.

Ο Dow Jones κυμαίνεται στις 12.740 μονάδες με απώλειες 0,88%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,74%, στις 2.470 μονάδες. Απώλειες 0,80% για τον S&P 500 που κινείται στις 1.409 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,24%, στις 6.207 μονάδες, ενώ στο Παρίσι o CAC 40 σημειώνει πτώση 0,61%, στις 5.367 μονάδες. Κέρδη 0,05% για τον DAX 30, στις 7.716 μονάδες.





ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v