Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλή υποβάθμισης στο χρέος του...Θείου Σαμ

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να απολέσουν την κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ”ΑΑΑ” μέσα σε μία 10ετία, εάν δεν λάβουν δραστικά μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες εκτινάσσονται στα ύψη, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

των Francesco Guerrera, Aline van Duyn και Daniel Pimlott από τη Νέα Υόρκη

Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να απολέσουν την κορυφαία αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας ”ΑΑΑ” μέσα σε μία 10ετία, εάν δεν λάβουν δραστικά μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες εκτινάσσονται στα ύψη, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Η προειδοποίηση για το μέλλον της βαθμολόγησης ”ΑΑΑ” –που έχει δοθεί στα χρεόγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης από το 1917, όταν πρωτοεφαρμόστηκε- καθρεφτίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη δυνατότητα της χώρας να διατηρήσει την οικονομική της πρωτοκαθεδρία.

Επιπλέον, θα αυξήσει τις πιέσεις σε υποψηφίους, τόσο από το Ρεπουμπλικανικό όσο και από το Δημοκρατικό Κόμμα, να εστιάσουν πολύ περισσότερο στις συντάξεις και στην ασφάλιση εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα κατορθώσουν να διαχειριστούν το κόστος ασφάλισης και σύνταξης και δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μακροπρόθεσμη υπονόμευση της αξίας του αμερικανικού χρέους εξαιτίας της κατάστασης της αμερικανικής οικονομία.

Όμως, η προειδοποίηση της Moody’s εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η απειλή της ύφεσης, το αδύναμο δολάριο και η πιστωτική κρίση συνιστούν πρόκληση για την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ.

Στην ετήσια έκθεσή της για τις ΗΠΑ, η Moody’s εκφράζει την ανησυχία τηγς ότι οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στο Medicare και το Medicaid –τα προγράμματα υγείας για τους ηλικιωμένους και τους φτωχούς- θα προκαλέσουν έντονες δημοσιονομικές πιέσεις στα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Steven Hess, κορυφαίος αναλυτής στις ΗΠΑ της Moody’s, δήλωσε στους ”Financial Times” ότι, προκειμένου να διαφυλαχτεί η κορυφαία βαθμολόγιση των ΗΠΑ, οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβληθούν στο κόστος κοινωνικής ασφάλισης. Συγκεκριμένα είπε: ”Εάν δεν γίνουν αλλαγές στην πολιτική, σε 10 χρόνια θα υποχρεωθούμε να ξαναδούμε κατά πόσον οι ΗΠΑ αξίζουν το triple-A”.

Ο κ. Hess τόνισε ότι η υποβάθμιση της βαθμολόγισης για τις ΗΠΑ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία: ”Ο βαθμός των ΗΠΑ είναι η άγκυρα της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν πέσει, θα υπάρξει πρόβλημα”.

Η Moody’s απείλησε πράγματι μία φορά να υποβαθμίσει τη βαθμολόγηση χρεογράφων του αμερικανικού δημοσίου, όταν το Κογκρέσο αρνήθηκε να περάσει τον προεδρικό προϋπολογισμό το 1995.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v