Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναλλαγές με την ύφεση

Υπάρχουν μέθοδοι αποκόμισης κερδών και από την ύφεση. Το πρόβλημα για τους επενδυτές είναι ότι η αγορά αποτελεί καλό βαρόμετρο για την οικονομική διολίσθηση κι έτσι οι ”συναλλαγές με την ύφεση” ξεκίνησαν έξι μήνες πριν. Γεγονός που δυσχεραίνει την αξιοποίηση του μέλλοντος.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη ”The Short View”

Οι συναλλαγές με την ύφεση έχουν ήδη αρχίσει. Μια όλο και μεγαλύτερη στρατιά οικονομολόγων, που πλέον περιλαμβάνει ακόμη και την Goldman Sachs, πιστεύει ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη διολισθαίνουν σε ύφεση, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ.

Υπάρχουν τρόποι να βγάλει κάποιος χρήματα από την ύφεση. Το πρόβλημα για τους επενδυτές είναι ότι η αγορά αποτελεί καλό βαρόμετρο για την οικονομική διολίσθηση. Οι ”συναλλαγές με την ύφεση” ξεκίνησαν έξι μήνες πριν. Γεγονός που δυσχεραίνει την αξιοποίηση του μέλλοντος.

Στα χρηματιστήρια η προφανής μέθοδος για να προκύψει κέρδος από τη διολίσθηση είναι οι αγορές μετοχών αμυντικών κλάδων, οι οποίοι λογικά θα μένουν σχετικά απρόσβλητοι, με παράλληλες πωλήσεις ”short” (που σημαίνει κέρδος από την πτώση τιμών) στους κλάδους οι οποίοι θα υποστούν τις περισσότερες πιέσεις.

Η κοινή ωφέλεια είναι αμυντική, γιατί η ζήτηση στα προϊόντα της τείνει να είναι σταθερή και οι αποτιμήσεις δείχνουν υψηλά μερίσματα. Αυτά αξίζουν περισσότερο όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, όπως συμβαίνει σε περίοδο ύφεσης.

Παράλληλα, οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι οπωσδήποτε θα χάσουν τα περισσότερα. Οπότε, με θέσεις long στην κοινή ωφέλεια και short στις τράπεζες θα βγει κέρδος από την ύφεση.

Μια τέτοια στρατηγική (όπου ως σημείο αναφοράς χρησιμοποιούνται οι κλαδικοί δείκτες του MSCI World) θα είχε προσφέρει απόδοση 31,3% από τις 19 Ιουλίου πέρυσι, όταν τα παγκόσμια χρηματιστήρια έφτασαν στο ζενίθ τους πριν από τη θερινή πιστωτική συρρίκνωση. Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις έχουν αυξηθεί 10% έκτοτε, ενώ οι τράπεζες έχουν βυθιστεί.

Ένα πιο θαρραλέο παιχνίδι θα ήταν ανάπτυξη θέσεων short στα χρηματιστήρια και αγορές ομολόγων. Και πάλι, όμως, η αγορά δείχνει να έχει αξιοποιήσει και αυτές τις θέσεις. Από τις 19 Ιουλίου, η τιμή του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (που δεν συνυπολογίζει το yield) έχει κερδίσει ακριβώς 10%. Στον αντίποδα, ο S&P 500 έχει διολισθήσει 9,5%.

Μπορούν να βγουν μεγαλύτερα κέρδη από τέτοιες συναλλαγές, εάν χειροτερέψει η διολίσθηση. Όμως, έχει ήδη προεξοφληθεί στις τιμές ένας βαθμός ύφεσης. Οι απόψεις των ειδικών της Wall Street άλλαξαν μόλις πρόσφατα, αλλά οι επενδυτές περιμένουν εδώ και αρκετό καιρό την ύφεση.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v