Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Αμερικανικά επιτόκια

Η Fed είναι σαφής. Προτίθεται να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, πιθανόν κατά 50 μονάδες βάσης, για να αποτρέψει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας. Πάντως όλοι φαίνεται να αποδέχονται ότι η ύφεση έχει, ήδη, περάσει… τις πύλες των ΗΠΑ.

Καταφθάνουν τα ελικόπτερα. Το ”ελικόπτερο” Ben Bernanke είναι έτοιμο να ρίξει νέα περισσότερα κεφάλαια στην παραπαίουσα αμερικανική οικονομία. Η ξεκάθαρη αποτύπωση των κινδύνων για την οικονομία της χώρας, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή (10/1) ομιλία του προέδρου της Fed, δείχνει ότι η τράπεζα είναι έτοιμη για μία ακόμη μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ο κίνδυνος ενός αρνητικού φαύλου κύκλου για την αμερικανική οικονομία είναι πραγματικός και όλο πιο ορατός. Η πτώση στη στεγαστική αγορά έχει συμπαρασύρει τις πιστωτικές αγορές, καθιστώντας τον δανεισμό για καταναλωτές και επιχειρήσεις πολύ πιο ακριβό και δύσκολα προσβάσιμο. Μέσω αυτού θα υπάρξει υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτό, όμως, το οποίο πίεσε ακόμη περισσότερο τη Fed είναι πιθανόν η αύξηση της ανεργίας, όπως καταγράφηκε τον περασμένο μήνα. Εάν όντως υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, αυτό θα αυξήσει τις υπάρχουσες επισφάλειες, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις τράπεζες και οδηγώντας σε πιο σφιχτή πολιτική παροχής δανείων.

Επιπρόσθετα, θα βλάψει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη μείωση δαπανών. Άλλωστε οι καταναλωτικές δαπάνες ήδη βρίσκονται σε υποχώρηση λόγω της πιστωτικής κρίσης αλλά και της κατακόρυφης ανόδου στις τιμές τροφίμων και καυσίμων.

Η Fed θα πρέπει να δράσει με σύνεση για να διαχειριστεί τον κίνδυνο. Στην ουσία ίσως είναι ήδη πολύ αργά να αποφευχθεί η ύφεση. Αλλά δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός. Η αμερικανική οικονομία, έπειτα από περίοδο εντυπωσιακής πορείας, θα πρέπει να ”χαλαρώσει” προκειμένου να υπολογιστούν όσα έχει επιτύχει.

Άλλωστε, το αναπτυξιακό ράλι οφείλεται και στην πολιτική που άσκησε η Fed στις αρχές της 10ετίας. Τότε, φοβούμενη κάθετη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, υπεραντέδρασε με τα επιτόκια και βοήθησε στη δημιουργία ”φούσκας” τόσο στη στεγαστική όσο και στην πιστωτική αγορά.

Η Fed μπορεί να δικαιολογήσει μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ως αντίδραση στην αρνητική τροχιά της ανάπτυξης. Όμως, θα πρέπει σταδιακά να στρέψει το ενδιαφέρον της στην πάταξη των πληθωριστικών πιέσεων και να αφήσει τόσο τη στεγαστική όσο και την πιστωτική αγορά να ομαλοποιηθούν. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μόλις περάσει η μπόρα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v