Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολυπόθητη πρόταση BofA για Countrywide

Πρόταση εξαγοράς της Countrywide Financial έναντι του ποσού των 4 δισ. δολαρίων σε μετοχές, κατέθεσε, τελικώς, η Bank of America, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν κατακλύσει τις αγορές.

Η πολυπόθητη πρόταση BofA για Countrywide
Πρόταση εξαγοράς της Countrywide Financial έναντι του ποσού των 4 δισ. δολαρίων σε μετοχές, κατέθεσε, τελικώς, η Bank of America, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν κατακλύσει τις αγορές.

Σημειώνεται ότι πριν από πέντε μήνες η BofA είχε πραγματοποιήσει ένεση ρευστότητας ύψους 2 δισ. δολαρίων στην προβληματική αμερικανική τράπεζα, η οποία, όμως, είναι ο κορυφαίος όμιλος παροχής στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Βάσει της προσφοράς οι μέτοχοι της Countrywide θα λάβουν 0,1822 μετοχές της Bank of America.

Όπως σχολίαζαν – πριν από την επίσημη ανακοίνωση – κορυφαίοι αναλυτές η εξαγορά της Countrywide Financial θα διασώσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση στεγαστικών πιστώσεων των ΗΠΑ, θα προκαλέσει μεγάλη ανακούφιση στις ρυθμιστικές αρχές και θα συμβάλει στην αλλαγή του τραπεζικού τοπίου, αυξάνοντας το μερίδιο της BofA κοντά στο όριο του 10% των τραπεζικών καταθέσεων του έθνους.

Μέσω της συμφωνίας αποτρέπεται η χρεοκοπία του ισχυρότερου οίκου στεγαστικής πίστης και κατά συνέπεια θα αποτραπεί μεγάλη ζημία στην ευρύτερη αγορά στεγαστικών δανείων, κατάσταση που προσπαθούν απελπισμένα να αποφύγουν η Federal Reserve και οι υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές.

Οπωσδήποτε, οι αρχές προτιμούν να δρομολογηθεί ένας συγκεντρωτισμός στον κλάδο στεγαστικής πίστης, παρά να υλοποιηθεί ο παραπάνω κίνδυνος ζημίας στην ευρύτερη αγορά, που θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία.

Μετά την εξαγορά, ο βασικότερος πάροχος στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ ”πέφτει στα χέρια” της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας βάσει κεφαλαιοποίησης. Στο 7μηνο του 2007 η Countrywide ήταν ο μεγαλύτερος πιστωτής στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, ενώ η Bank of America ήταν 5η στον συγκεκριμένο χώρο.

Για να ευοδωθεί η ένωση Bank of America και Countrywide χρειάζεται η έγκριση της Federal Reserve και άλλων ρυθμιστικών αρχών.

Στην ομοσπονδιακή νομοθεσία απαγορεύεται οι τράπεζες να κάνουν εξαγορές με τις οποίες το μερίδιο μίας τράπεζας στην αγορά θα ανέρχεται στο 10% των συνολικών καταθέσεων των ΗΠΑ και η Bank of America πλησιάζει ήδη αυτό το σημείο, με ποσοστό 9,88%. Μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν συμφωνούν για το αν οι καταθέσεις της Countrywide Bank θα αυξήσουν το μέγεθος κοντά στο όριο.

Για την Countrywide η εξαγορά από την Bank of America θεωρείται η καλύτερη δυνατή λύση και μοναδική ελπίδα για την αποφυγή της χρεοκοπίας. Εάν χρεοκοπήσει η Countrywide, η βιομηχανία στεγαστικών δανείων και οι ρυθμιστικές αρχές θα βρεθούν στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση να προσπαθήσουν να αποτιμήσουν ποιος είναι υπεύθυνος για τη συγκέντρωση των αποπληρωμών εκατομμυρίων στεγαστικών δανείων.

Και βέβαια θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τις εταιρίες χρηματοδότησης στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac που επιδοτεί η κυβέρνηση και οι οποίες είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές των δανείων της Countrywide.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v