Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Τα bonus των τραπεζιτών

Μέτοχοι και επενδυτές ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση, εάν τα bonus των αμερικανικών τραπεζών, ιδιαίτερα αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, αποδειχτούν υπέρογκα. Πάντως οι τράπεζες δεν μπορούν να ”κόψουν” τα bonus, καθώς κινδυνεύουν με αποχώρηση επιτυχημένων στελεχών.

Ο κ. John Thain πιθανόν να πρέπει να φορά κράνος την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της Merrill Lynch, για πρώτη φορά ως επικεφαλής της.

Η Merrill δεν θα ανακοινώσει μόνο νέες απώλειες στο χαρτοφυλάκιό της που αφορά σε στεγαστικά δάνεια αλλά και πιθανόν να δημοσιοποιήσει την ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων, προκειμένου να καλύψει κάποιες τρύπες στον ισολογισμό της.

Τα αποτελέσματα του ομίλου πιθανό να επισύρουν νέες κατηγορίες για τα ”ιδιαίτερα υψηλά” bonus, τα οποία καταβάλλονται σε κορυφαία στελέχη και μάλιστα έπειτα από ένα ιδιαίτερα δύσκολο έτος.

Το επιχείρημα που αντιπαραθέτουν οι τράπεζες της Wall Street είναι ότι οι υψηλές απώλειες προέρχονται μόνο από έναν ”μικρό τομέα” των γενικών δραστηριοτήτων τους. Οι υπόλοιποι τομείς ακολουθούν θετική πορεία και ως εκ τούτου οι τραπεζίτες θα πρέπει να λάβουν υψηλά bonus, διαφορετικά θα φύγουν.

Σαφώς, το παραπάνω επιχείρημα δεν είναι εντελώς λανθασμένο. Εάν τα επιτυχημένα στελέχη αισθανθούν αδικημένα, τότε οι ανταγωνιστές πολύ γρήγορα μπορούν να τα δελεάσουν και να τα αποκτήσουν.

Όμως, με τη Wall Street να βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και σαφώς με ακόμη δυσκολότερες συνθήκες, ακόμη και η υγιής Goldman Sachs δεν πρόκειται να προσπαθήσει να κλέψει στελέχη.

Παράλληλα, οι τραπεζίτες θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στις απώλειες. Άλλωστε, για έναν επενδυτή η χασούρα είναι πάντα χασούρα, είτε την προκάλεσαν έξι είτε 6.000 άνθρωποι.

Βέβαια, τα bonus έχουν μειωθεί έως έναν βαθμό. Το να υπάρξει μονόπλευρη κατάργησή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο, εάν οι περισσότεροι όμιλοι της Wall Street προχωρούν σε αύξησή τους. Όμως η ανάγκη να συγκεντρώσεις νέα κεφάλαια (συνήθως μέσω υψηλότοκου δανεισμού) προκειμένου να πληρώσεις bonus δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους μετόχους.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v