Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Βουτιά” στη Wall υπό το φόβο ύφεσης στις ΗΠΑ

Σε έντονα πτωτικό κανάλι κινήθηκε η αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Dow να ”χάνει” 1,92%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην ευρύτερη οικονομία. Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές.

Σε έντονα πτωτικό κανάλι κινήθηκε η αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Dow να ”χάνει” 1,92%, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για διεύρυνση της πιστωτικής κρίσης και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Έτσι, μετά το χθεσινό ράλι που ”πυροδότησαν” οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Rererve, Ben Bernanke, για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων αλλά και το δημοσίευμα για εξαγορά της Countrywide από την Bank of America, οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν σήμερα νέες ισχυρές απώλειες.

Αφορμή στάθηκαν για μια ακόμη φορά οι ειδήσεις για το μέγεθος των διαγραφών των αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων από την έκθεσή τους στην αγορά ενυπόθηκων δανείων, και κυρίως το δημοσίευμα των New York Times ότι η Merrill Lynch αναμένεται να ανακοινώσει διαγραφές της τάξης των 15 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο, λόγω της υψηλής έκθεσής της στο subprime.

Στη διαμόρφωση του παραπάνω κλίματος συνέβαλε επίσης η προειδοποίηση της American Express ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε εγγραφή 440 εκατ. δολαρίων στο δ’ τρίμηνο προκειμένου να καλύψει τις διαγραφές δανείων, αλλά και η εκτίμηση της CIT Group ότι θα προχωρήσει επίσης σε εγγραφή 355 εκατ. δολαρίων για την κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το έντονα αρνητικό κλίμα επιβάρυναν οι δηλώσεις του αξιωματούχου της Fed, Frederic Mishkin, ο οποίος τόνισε ότι οι επενδυτές στέκονται κυρίως στις επιμέρους μειώσεις επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας και όχι στην γενικότερη νομισματική πολιτική.

Έτσι, ο Dow Jones υποχώρησε σχεδόν 247 μονάδες και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.606,30 μονάδες, με απώλειες 1,92% για την ημέρα και 1,5% για την εβδομάδα.

Ο Nasdaq έκλεισε στις 2.439,94 μονάδες, με πτώση 1,95% και την εβδομαδιαία μεταβολή του να διαμορφώνεται στο -2,6%, ενώ ο S&P 500 με απώλειες 1,36% διαμορφώθηκε στις 1.401,02 μονάδες, ”χάνοντας” στην εβδομάδα 0,7%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια 1,44 δισ. μετοχές, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών τίτλων να διαμορφώνεται στο τρία προς δύο. Τις υψηλότερες ρευστοποιήσεις εμφάνισαν οι μετοχών των Countrywide Financial, Bank Of America και American Express Company.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 2 δισ. τεμάχια, με τη σχέση πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο δύο προς ένα, ενώ στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Powershares QQQ Trust, Intel, Rf Microdevices, Microsoft και Cisco.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, μετά τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της Countrywide Financial σήμερα σημείωσε σημαντικές απώλειες παρά το γεγονός ότι η Bank of America επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της.

Στο προσκήνιο βρέθηκε επίσης ο τίτλος της Washigton Mutual, μετά τη μετάδοση του CNBC ότι η JP Morgan εξετάζει την εξαγορά της εταιρίας ενυπόθηκων δανείων.

Απώλειες σημείωσε ο τίτλος της Tiffany & Co, που μείωσε τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία στο τρίμηνο, καθώς και η μετοχή της RF Micro Devices, μετά την προειδοποίηση κερδοφορίας λόγω της μείωσης της ζήτησης.

Το δικαίωμα της 3Ε ”βυθίστηκε” κατά 7,95%, στα 43,65 δολάρια, το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 2,94%, στα 17,83 δολάρια, ενώ απώλειες 4,52% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,32 δολάρια. Πτώση 2,94 για το το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,17 σεντς.

Εν τω μεταξύ, το Light crude σημείωσε πτώση της τάξης του 1,11%, κλείνοντας το floor session στο Nymex της Νέας Υόρκης στα 92,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίθετα τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του χρυσού αφού σημείωσαν νέο υψηλό ”χτυπώντας” τα 900 δολάρια η ουγκιά, υποχώρησαν λίγο στη συνέχεια και έκλεισαν στα 897,7 δολάρια, με κέρδη 0,5%.

Μικτή εικόνα εμφάνισαν στο κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,33% και ολοκλήρωσε στις 6.202 μονάδες, ενώ πτώση 0,54% κατέγραψε ο CAC 40 στο Παρίσι, ο οποίος έκλεισε στις 5.371,41 μονάδες.

Αντίθετα, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30, αντλώντας κάποια στήριξη από τις θετικές ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων περιόρισε τις απώλειές του και έκλεισε τελικά στις 7.717,95 μονάδες, ενισχυμένος οριακά κατά 0,06%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v