Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall με ”οδηγό” την IBM

Η ανακοίνωση της IBM για σημαντικά κέρδη στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο ώθησε την αμερικανική αγορά να καταγράψει ισχυρή άνοδο στην σημερινή συνεδρίαση ανακτώντας μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας. Με κέρδη έκλεισαν και οι ευρωαγορές.

Η ανακοίνωση της IBM για σημαντικά κέρδη στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο, επανέφερε το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αμερικανική αγορά και ώθησε βασικούς δείκτες και μετοχές να καταγράψουν ισχυρή άνοδο στην σημερινή συνεδρίαση.

Την ανοδική τάση ”βοήθησε” επίσης η διάθεση μιας μεγάλης μερίδας επενδυτών να αναζητήσει τις αγοραστικές ευκαιρίες που έχουν προκύψει μετά τη σημαντική πτώση στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.

Έτσι, ο Dow Jones ”ξεκίνησε” την χρηματιστηριακή εβδομάδα κερδίζοντας περίπου 172 μονάδες, ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση στις 12.778,15 μονάδες, με κέρδη 1,36%.

Ο Nasdaq, χάρη στην IBM που ”τράβηξε” και άλλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, σημείωσε άνοδο 1,57% και έκλεισε στις 2.478,30 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε 1,09% υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 1.416,25 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν συνολικά χέρια περί το 1,39 δισ. μετοχές, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων να διαμορφώνεται στο δύο προς ένα. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των Citigroup, iShares:Russ 2000, EMC Corporation και Bank Of America.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 2,16 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία τριών προς δύο. Τις υψηλότερες συναλλαγές εμφάνισαν οι τίτλοι των Powershares QQQ Trust, Intel, Cisco, Microsoft και Oracle.

Από τις επιμέρους μετοχές και συγκεκριμένα τον τεχνολογικό κλάδο, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν ο τίτλος της IBM λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου, ο τίτλος της Hewlett-Packard, καθώς και αυτός της SAP, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι αναμένει αύξηση των πωλήσεων λογισμικού κατά 10%.

Ενισχυμένη έκλεισε επίσης η μετοχής της CNet Networks, μετά την είδηση ότι η εταιρία κατόρθωσε να ”μπλοκάρει” μια ομάδα επενδυτών να εξασφαλίσει θέσεις στο διοικητικό της συμβούλιο.

Ανοδικά κινήθηκε επίσης ο τίτλος της Citigroup, παρά τα δημοσιεύματα ότι η αμερικανική τράπεζα θα ανακοινώσει διαγραφές της τάξης των 24 δισ. δολαρίων και ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 3,09%, στα 45 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 1,57%, στα 18,11 δολάρια. Κέρδη 0,53% εμφάνισε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,39 δολάρια, ενώ απώλειες 6,06% σημείωσε το δικαίωμα της TOUSA, στα 0,16 σεντς.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου αφού υποχώρησαν έως τα 92,41 δολάρια, στη συνέχεια ανέκαμψαν θεαματικά και έκλεισαν κοντά στο υψηλό ημέρας, στα 94,23 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 1,66%.

Στα πολύτιμα μέταλλα, η αδυναμία του δολαρίου οδήγησε τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του χρυσού να καταγράψουν ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό ρεκόρ στα 915,9 δολάρια, πριν υποχωρήσουν υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων για καταγραφή βραχυπρόθεσμων κερδών και κλείσουν τελικά στα 904,5 δολάρια η ουγκιά, ενισχυμένα κατά 0,76%.

Ανοδικά ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,22% και έκλεισε στις 6.215,70 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,18% και διαμορφώθηκε στις 7.732,02 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 0,60% υψηλότερα και ολοκλήρωσε στις 5.403,51 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v