Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές ρίχνουν ρευστό στις αναδυόμενες

Σε μια πρωτοφανή στροφή των κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια του ανεπτυγμένου κόσμου στις αναδυόμενες αγορές, οι Αμερικανοί επενδυτές πέρυσι τοποθέτησαν το ρεκόρ των 40 δισ. δολ. σε funds αναδυόμενων αγορών, ενώ τράβηξαν καθαρά 57 δισ. δολ. από τα funds ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας.

της Deborah Brewster από τη Νέα Υόρκη

Οι επενδυτές διοχετεύουν κεφάλαια στο άλλο άκρο της κλίμακας κινδύνου, με τις αγορές ρευστού και υψηλού κινδύνου να προσελκύουν ρεκόρ εισροών, ενώ η μεσαία κλίμακα –τα παραδοσιακά ομολογιακά και μετοχικά κεφάλαια- προσελκύει ελάχιστο χρήμα.

Σε μια πρωτοφανή στροφή των κεφαλαίων από τα χρηματιστήρια του ανεπτυγμένου κόσμου στις αναδυόμενες αγορές, οι Αμερικανοί επενδυτές πέρυσι τοποθέτησαν το ρεκόρ των 40 δισ. δολ. σε funds αναδυόμενων αγορών –μέγεθος σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του προηγούμενου έτους-, ενώ τράβηξαν καθαρά 57 δισ. δολ. από τα funds ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας.

Οι εισροές στα διεθνή μετοχικά κεφάλαια, που περιλαμβάνουν και αναδυόμενες αγορές, ήταν 40 δισ. δολ.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση στο πλαίσιο της οποίας τόσο οι ιδιώτες όσο και οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν είτε ”καταφύγια” είτε πιο ριψοκίνδυνες αλλά καλύτερες αποδόσεις.

Μετά τις αναδυόμενες αγορές, τα περισσότερα κεφάλαια προσέλκυσαν τα funds της αγοράς χρήματος, με εισροές 760 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια του έτους, που ανέβασαν τα ενεργητικά τους στο ρεκόρ των 3.100 δισ. δολ. σύμφωνα με την iMoney-Net.

Οι τάσεις συνεχίζονται το 2008. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν εκροές-ρεκόρ από τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια, σύμφωνα με την Emerging Portfolio Funds Research. Ο κ. Brad Durham, γενικός διευθυντής της EPFR, δήλωσε: ”Και μόνο το γεγονός ότι έγιναν αρνητικές οι ροές κεφαλαίων στα αμερικανικά κεφάλαια συνιστά νέο φαινόμενο”.

Τα ενεργητικά στα κεφάλαια αναδυόμενων αγορών διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους στα 800 δισ. δολ. και πάνω. Πριν από 10 χρόνια το μέγεθος ήταν μόλις 80 δισ. δολ.

Σχεδόν όλες οι αναδυόμενες αγορές κέρδισαν από τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων, πλην της Κίνας, όπου σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις κερδών, σύμφωνα με την EPFR.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v