Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Ιαπωνικό χρηματιστήριο

Πολλές αχάριστες δουλειές στον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν αυτήν την εποχή. Οι συναλλαγές ιαπωνικών μετοχών είναι μία από αυτές. Η αγορά του Τόκιο είχε από τις χειρότερες εμφανίσεις πέρυσι και η έξοδος των επενδυτών συνεχίζεται, με τον δείκτη Nikkei 225 να έχει υποχωρήσει 13% μέχρι στιγμής στο έτος.

Πολλές αχάριστες δουλειές στον τραπεζικό κλάδο υπάρχουν αυτήν την εποχή. Οι συναλλαγές ιαπωνικών μετοχών είναι μία από αυτές. Η αγορά του Τόκιο είχε από τις χειρότερες εμφανίσεις πέρυσι και η έξοδος των επενδυτών συνεχίζεται. Ο δείκτης Nikkei 225 έχει υποχωρήσει 13% μέχρι στιγμής στο έτος, βάσει του εγχώριου νομίσματος.

Οι ξένοι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στο δεύτερο εξάμηνο 2007, πουλώντας καθαρά 20,5 δισ. δολ. μετοχές του Tokyo Stock Exchange στο πεντάμηνο έως τον Δεκέμβριο. Τα hedge funds αποτράβηξαν περίπου 8 δισ. δολ. ή το ένα πέμπτο των υπό διαχείριση κεφαλαίων, στο περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eureka Hedge.

Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μένει στην αγορά ένας επενδυτής. Η ιαπωνική οικονομία μαραζώνει, η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι ευάλωτη και τα εταιρικά κέρδη πιέζονται από το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών. Οι επίφοβες ρυθμιστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί τρομάζουν περισσότερο τους επενδυτές. Από το πολιτικό μέτωπο, ο νέος πρωθυπουργός αποδεικνύεται απογοήτευση για τους επενδυτές και τους ψηφοφόρους.

Από την άλλη πλευρά, η Ιαπωνία διαπραγματεύεται πλέον σε ασυνήθιστα φθηνή αποτίμηση. Η αναλογία τιμής/κέρδος 2006 στο 15 είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 33 ετών. Μπορεί οι αποδόσεις να είναι χαμηλότερες από εκείνες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις θα το διορθώσουν αυτό με επαναμόχλευση των ισολογισμών τους.

Επίσης, η μερισματική απόδοση πέρυσι ξεπέρασε την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων, μια κίνηση που στο παρελθόν έχει προκαλέσει ανάκαμψη. Και πράγματι υπάρχουν ευκαιρίες. Οι μισές περίπου από τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο TSE1 διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Δυστυχώς, οι πιθανότητες να κρυσταλλωθεί αυτή η αξία είναι λίγες. Το ξέσπασμα του μετοχικού ακτιβισμού πέρυσι έφερε λίγα αποτελέσματα και υπάρχει ακόμη κυβερνητική στρέβλωση. Τα χιαστί μετοχικά μερίδια, που μειώνονταν επί χρόνια, επανέρχονται στο προσκήνιο και οι εισηγμένες θυγατρικές υπάρχουν μάλλον προς όφελος των μητρικών τους παρά των μετόχων μειοψηφίας. Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι επιστροφής των αγοραστών, μέχρι να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v