Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμια χρηματιστηριακή ”κατρακύλα”

Σε ημέρες όπως η Δευτέρα δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, παρά να περιμένεις να τελειώσει η καταμέτρηση των θυμάτων. Μολονότι στις ΗΠΑ ήταν αργία, το ξεπούλημα προκάλεσε τη χειρότερη ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Σε ημέρες όπως η Δευτέρα δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, παρά να περιμένεις να τελειώσει η καταμέτρηση των θυμάτων. Μολονότι στις ΗΠΑ ήταν αργία, το ξεπούλημα προκάλεσε τη χειρότερη ημέρα για τα διεθνή χρηματιστήρια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Όλοι οι σημαντικοί χρηματιστηριακοί δείκτες του πλανήτη έχουν πλέον υποστεί ”διόρθωση”, πέφτοντας τουλάχιστον 10%. Ο ιαπωνικός Nikkei 225 βρίσκεται ήδη σε ”bear market” έχοντας διολισθήσει πάνω από 20% και ο FTSE Eurofirst 300 τον ακολούθησε τη Δευτέρα. Στους υπόλοιπους κλάδους που βρίσκονται σε bear market περιλαμβάνονται οι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί τίτλοι, οι διεθνείς εταιρίες καταναλωτικών αγαθών και οι μικρότερες αμερικανικές επιχειρήσεις.

Κι όλα αυτά εξαιτίας λίγων κακών ειδήσεων. Τα στοιχεία της φετινής χρονιάς έχουν επιβεβαιώσει τάσεις που θεωρούσαμε ανησυχητικές επί μήνες, όπως τη διολίσθηση στην αμερικανική αγορά ακινήτων και την κρίση στις πιστωτικές αγορές. Δεν έχουν δημιουργήσει νέα σοκ. Το ότι κατόρθωσαν τα χρηματιστήρια να αποφύγουν το ξεπούλημα επί τόσο μεγάλο διάστημα είναι πιο περίεργο από την πρόσφατη και ξαφνική κατακρήμνισή τους.

Η ιστορία δεν είναι ενθαρρυντική. Τα μεγάλα ξεπουλήματα συνήθως ακολουθούνται από ανάκαμψη. Αλλά τα ευρεία βαρόμετρα ψυχολογίας είχαν ήδη γίνει τόσο αρνητικά που στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σηματοδοτούσαν επικείμενη ανάκαμψη. Κάτι που δεν συνέβη.

Επιπλέον, οι προσδοκίες της αγοράς για τις πτώσεις του 10% και του 20% ίσως είναι παραπλανητικές. Ο δείκτης S&P 500 και ο δείκτης MSCI World, οι πιο μεγάλοι και λιγότερο ευμετάβλητοι από τους βασικούς δείκτες, έχουν υποχωρήσει 15% και πάνω από τα πρόσφατα υψηλά τους. Από το 1970, κάθε φορά που κάποιος από τους δύο δείκτες είχε πέσει πάνω από 15% από το υψηλό του, δεν εκδηλώθηκε ανάκαμψη παρά μόνο αφού το ξεπούλημα έγινε πραγματικά πτωτική αγορά. Η μόνη εξαίρεση, το 1980, ήταν πλαστή ανάκαμψη, αφού ακολούθησε αμέσως bear market.

Όταν ένα ξεπούλημα φτάσει σε τέτοιο σημείο, η ιστορία λέει ότι θα υπάρξει κι άλλη πτώση πριν πιάσουμε ”πάτο”. Είναι πιθανή μια ανάκαμψη σύντομα. Αλλά θα είναι ανάκαμψη μέσα σε bear market.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v