Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ελλάδος, γεια σου!

Με την Εθνική να βάζει πόδι στην Τουρκία, να παραμένει, όμως, προσωρινά εκτός ταμπλό, ξεκινά χρηματιστηριακά ο Απρίλιος. Με ”προίκα” έναν καλύτερο Μάρτιο, αρκετές συμφωνίες, αρκετούς ξένους θετικούς για τις ελληνικές τράπεζες, και επιμέρους ειδήσεις, επιχειρηματικές κινήσεις να δικαιολογούν μεγαλύτερες προσδοκίες για τη συνέχεια. Ρυθμιστής, αν και απούσα σήμερα, η Εθνική και δευτερευόντως η... Citigroup.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τρία... και μισό είναι τα ενδιαφέροντα νέα, μέσω των οποίων θα διαμορφωθεί και η βραχυπρόθεσμη τάση. Το πρώτο δικαιωματικά αφορά στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Finansbank από την Εθνική (με καταβολή μετρητών 5,5 δισ. ευρώ), το δεύτερο την πρόθεση της κυβέρνησης όσον αφορά στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, το τρίτο τη θέση της Citigroup και το... μισό επιμέρους επιχειρηματικές ειδήσεις και κινήσεις.

Το σχέδιο στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ρόκα και Delta Project, το τέλος εποχής για την Εθνική Ακινήτων, η υπερκάλυψη της εγγραφής για την εισαγωγή της Eurobank Properties στη Σοφοκλέους και η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών – εργαζομένων μπορεί να αποτελέσουν μαγιά για τη συνέχεια.

Όσον αφορά στην κίνηση της Εθνικής Τράπεζας, μένει να φανεί η υποδοχή που θα έχει από την αγορά, ειδικότερα από την πλευρά των ξένων, οι οποίοι μεθοδικά εδώ και τρεις εβδομάδες εκτιμάται ότι ενίσχυαν τη θέση τους σε τιμές πέριξ των 40 ευρώ.

Το δεύτερο αφορά στο περιεχόμενο των δηλώσεων του ΥΠΕΘΟ σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, όπου διαφαίνεται η πρόθεση ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και διάθεσης επιπλέον ποσοστού της ΔΕΗ (παρά τη διακηρυγμένη αντίθεση του υπουργού Ανάπτυξης για τον ΟΤΕ).

Η Alpha Finance σε ανάλυσή της (31 Μαρτίου) χαρακτηρίζει τους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου αναδιάρθρωσης του Οργανισμού ”συντηρητικούς”, διατηρεί την τιμή-στόχο στα 22 ευρώ και τη σύσταση σε ”υπεραπόδοση”. Να υπενθυμίσουμε πως στη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου η μετοχή του ΟΤΕ ”έκλεισε” στα 18,4 ευρώ.

Πέραν του ΟΤΕ μένει να φανεί και η αντίδραση της θυγατρικής Cosmote, εάν και εφόσον οι επισημάνσεις του ΥΠΕΘΟ αποτελούν δέσμευση για τη μακροπρόθεσμη (εντός του 2007) στρατηγική κίνηση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, εκ θέσεως και ισχύος, η στάση που θα τηρήσει πρακτικά από σήμερα και στη συνέχεια ο πανίσχυρος οίκος της Citigroup, που σε ανάλυσή του (31η Μαρτίου) θεωρεί ”διατηρήσιμη την τάση κερδών του Χ.Α.”.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση του διεθνούς οίκου πως ”αν και οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση κατά 30% υψηλότερα, σε όρους Ρ/Ε έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών, η ισχυρή κερδοφορία που κατέγραψαν συμβαδίζει με αυτήν την απόκλιση”.

Μένει να μετρηθεί από σήμερα, καθώς ο διεθνής οίκος συγκέντρωνε μεθοδικά και σταθερά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες την προσφορά άλλων ξένων επενδυτικών οίκων, πώς εννοεί το ενδεχόμενο συνέχειας υπεραπόδοσης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, εφόσον διατηρηθεί ο ρυθμός αύξησης των κερδών τους.

Ο τραπεζικός δείκτης ξεκινά, τον Απρίλιο, από τις 5.821,52 μονάδες, ο FTSE-20 από τις 2.252,42 μονάδες, ο Γενικός από τις 4.122,34 μονάδες και οι Εθνική – ΟΤΕ από τα 38,80 ευρώ και τα 18,40 ευρώ αντίστοιχα.

Όμως, ειδικότερα όσον αφορά στην Εθνική θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η απόφαση του προέδρου του Χ.Α. Σπ. Καπράλου για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι ”να προσδιοριστεί με τις επίσημες ανακοινώσεις των φορέων το αποτέλεσμα της διαδικασίας σχετικά με τη σκοπούμενη εξαγορά της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος”.



Ο Απρίλιος, μήνας που θα χαρακτηριστεί από την ολοκλήρωση (ή όχι) ήδη δρομολογημένων συμφωνιών, του επόμενου κύκλου διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών, της αποκοπής μερισμάτων, αλλά και των αλλαγών σε δείκτες και τρόπους συναλλαγών, εκτιμάται από μεγάλη μερίδα αναλυτών πως μπορεί να κινηθεί καλύτερα απ’ ό,τι ο Μάρτιος.

Ένας Μάρτιος που από πλευράς απόδοσης, αν και αρνητικός, ήταν εμφανώς καλύτερος απ΄ ό,τι ο αντίστοιχος μήνας προηγούμενων χρόνων.

ΣΗΜ.: Πέραν του euro2day.gr και η στήλη προσωπικά καλωσορίζει τον Βασίλη και εύχεται ”σιδηροκέφαλος”!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v