Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημείο αναφοράς οι 4.100 μονάδες

Το ενδεχόμενο της υπεραπόδοσης επιλεγμένων τίτλων εκτιμάται ως το πιθανότερο για τις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα αν δεν σημειωθούν θεαματικές μεταβολές στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο μικρές θεωρούνται οι πιθανότητες θεαματικών μεταβολών για το Γενικό Δείκτη. Πεδίο χάραξης στρατηγικής για τους επενδυτές τα μεγέθη 2005. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Ο καλύτερος Μάρτιος των τελευταίων χρόνων έκλεισε με το Γ.Δ. στις 4.122 μονάδες.

Παρά την αρνητική απόδοση, που σημειώθηκε συνολικά μέσα στον προηγούμενο μήνα, φαίνεται πως στην αγορά έχουν διαμορφωθεί πλέον ισχυρές δυνάμεις και αντοχές.

Το γεγονός ότι ο Γ.Δ. δοκιμάστηκε χθες πέριξ των 4.100 μονάδων σημείο αναφοράς που επιβεβαιώθηκε και από όπου ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα ο Απρίλιος είναι μία σημαντική θετική ένδειξη.

Βέβαια, με τον τραπεζικό κλάδο σε αναμονή και συσσώρευση το ενδεχόμενο θεαματικής μεταβολής του Γ.Δ. συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Εκτός εάν προκύψει προς τα μέσα Απριλίου κάτι σημαντικό είτε από την πλευρά της Εθνικής είτε του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – ΕΛΤΑ.

Μία μετοχή που θα μπορούσε να αποτελέσει την έκπληξη, ενδεχομένως και να δώσει στηρίξεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, είναι ο ΟΤΕ.

Η συμπεριφορά της μετοχής και η σύνθεση των αγοραστών στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις, αποτελούν θετική ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως, με την υπόθεση πως για τον τραπεζικό κλάδο θα συνεχίζεται η συντήρηση και μεθοδική, επιλεκτική ενίσχυση θέσεων από την πλευρά των ισχυρών επενδυτικών οίκων, το ενδιαφέρον θα παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές υγιών εταιριών.

Εταιριών που με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων, φαίνεται να προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της ρευστότητας.

Πάντα με την υπόθεση πως δεν θα σημειωθούν θεαματικές μεταβολές στον τραπεζικό κλάδο, το ενδεχόμενο της υπεραπόδοσης επιλεγμένων τίτλων είναι το πιθανότερο, για τις πρώτες συνεδριάσεις του μήνα.

Όπως φάνηκε από την αντίδραση μετοχών, από την FG Europe μέχρι την Ιλυδα, και από τον Μυτιληναίο μέχρι την J&P ΑΒΑΞ, υπάρχει έδαφος πρόσφορο για την καταγραφή σημαντικών υπεραξιών σε επίπεδο επιμέρους επιλογών.

Το γεγονός ότι σε υποκλάδους (ιχθυοκαλλιέργειες, αλεύρων, εμπορίου) ομαδοποιούνται μετοχές, προσελκύουν ρευστότητα και αποτελούν μέρος πλέον ενός καλύτερα συντονισμένου παιχνιδιού είναι ενδεικτικό για τις διαθέσεις και τη ρευστότητα αρκετών παραγόντων της αγοράς.

Βέβαια, τον Απρίλιο, αρχής γενόμενης με τη Eurobank, θα υπάρξουν αρκετές τεχνικές βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, με αφορμή την αποκοπή μερίσματος, ενώ σε ορισμένες άλλες η αναδιάρθρωση δεικτών, κατηγοριών και ο περιορισμός του ”αέρα” εκτιμάται πως μπορεί να διαμορφώσουν βραχυπρόθεσμα ανάλογη τάση.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσεως ’05, δίνονται στο επενδυτικό κοινό εργαλεία χρήσιμα για την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

Τεχνικά η εβδομαδιαία κίνηση του Γενικού Δείκτη δεν προσέθεσε πολλά στην εικόνα της αγοράς και παραπέμπει περισσότερο σε οικονομία δυνάμεων και ”αγοράς χρόνου” παρά σε οποιαδήποτε συνέχιση κάποιου ανοδικού ή πτωτικού σκηνικού, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ενδεχομένως μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου η αγορά να δώσει πιο ξεκάθαρα μηνύματα σε ότι αφορά την κατεύθυνση καθώς παραδοσιακά πριν τις ημέρες του καθολικού Πάσχα δεν παρατηρούνται ισχυρές μεταβολές ή διακυμάνσεις από την πλευρά των ξένων αγορών οι οποίες θα συνεχίσουν να αποτελούν και τον κυριότερο καταλύτη της συνολικής τάσης, αναφέρει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ωστόσο διαγραμματικά η ανοδική τάση είναι αυτή που κερδίζει από την αναμονή καθώς οι αγοραστές προσανατολίζονται περισσότερο στο να διαφυλάξουν την επαφή με τα υψηλά αναμένοντας τον ή τους εγχώριους καταλύτες που θα έδιναν ουσία στην εκτόνωση της ανοδικής κίνησης.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.122 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 0,86%, ο FT 20 υποχώρησε 1,04%, ο Mid 40 κατέγραψε πτώση 0,8% και ο Small Cap 80 υποχώρησε 1,09%. Πτώση 1,15% για τον FTSE 140.

Oι τράπεζες υποχώρησαν 1,36%, οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν 0,67%, ενώ απώλειες 3,39% κατέγραψαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Oι 10 μετοχές με τα ισχυρότερα κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (προνομιούχες 31,5%), ΕΒΙΚ (20,5%), ETMA (προνομιούχες 16,4%), Κυλ. Σαραντόπουλος (16,3%), Αλλατίνη (15,5%), Microland (14,4%), Nηρεύς (12,5%), Fitco (11,6%), Sato (11,6%), Ιλυδα (11,3%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: ΕΚΤΕΡ (18%), ΑΘΗΝΑ (15,4%), Τρία Αλφα (13%), Nexans (12,8%), Κλωνατέξ (12,4%), Κυριακούλης (11,5%), Τρία Αλφα (προνομιούχες 11,1%), Spider (10,4%), Aιολική (10,3%), ΚΛΜ (10,1%).

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

Μ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v