Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικές ενδείξεις

Ήταν καλές από χθες οι ενδείξεις για ένα σημαντικό μέρος της αγοράς. Δείχνουν να πληθαίνουν μετά το θετικό άνοιγμα λίγο νωρίτερα των ευρωπαϊκών αγορών, και των σημαντικών κερδών που σημειώθηκαν στις αγορές της Απω Ανατολής. Ο διεθνής περίγυρος διευκολύνει την υπεραντίδραση μετοχών, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών των ίδιων των εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλοδεχούμενη, από κάθε άποψη και από την πλειονότητα των παιχτών η χθεσινή αντίδραση της αγοράς.

Όχι τόσο για το +0,46% του Γ.Δ., όσο για τη συνολικότερη εικόνα σε επίπεδο μετοχών, τεχνικών ενδείξεων και επιχειρηματικών που διευκολύνονται από τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι αναλυτές, στην πρωινή τους αναφορά, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την τάση από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.

Η θέση της στήλης είναι ξεκάθαρη τις τελευταίες 2-3 ημέρες, καθώς δεν αναμένονται άμεσα σημαντικές εξελίξεις από τον τραπεζικό κλάδο, και κατά συνέπεια κύριο ζητούμενο, για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι η υπεραπόδοση άλλων μετοχών του FTSE-20 και αρκετών τίτλων μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα, μας επαρκούν αυτά που έχουν ανακοινώσει έγκαιρα οι όμιλοι, οι εταιρίες, μεγάλες ή μικρότερες και έχουμε ήδη καταλήξει στα δεύτερά μας συμπεράσματα.

Η αγορά είναι ορθολογικά αποτιμώμενη, σε αυτά τα επίπεδα.

Υπάρχουν όμως, σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της κεφαλαιοποίησης άλλων εταιριών του 20άρη, αλλά και αρκετών μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας.

Από τη μετοχή της ΔΕΗ, όπου θα πρέπει να δεχτούμε πως εάν η επιχείρηση δεν... κλείνει, τότε η απογοητευτική εικόνα των μεγεθών της του τέταρτου τριμήνου, μπορεί να είναι και ο ”πάτος” για τον πολύπαθο φορέα.

Το γεγονός ότι η διοίκηση της θυγατρικής της Cosmote στη Ρουμανία έκανε μία κίνηση ”ματ” στην αγορά, αιφνιδιάζοντας τους ανταγωνιστές της, και στέλνοντας τους Ρουμάνους σε ουρές στα καταστήματά της είναι ένα γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τους ξένους θεσμικούς.

Δεν περνάει επίσης απαρατήρητο το γεγονός πως μπορεί μεν η Morgan Stanley στις τελευταίες μέρες να πουλά συμμετοχές τελικών πελατών της στην Alpha Bank και Αγροτική (επιφυλασσόμενη για την αποτίμηση ελληνικών τραπεζών), πλην, όμως, άλλοι ξένοι είναι οι τελικοί αγοραστές και μάλιστα σε υψηλές τιμές.

Το ότι μεταβιβάστηκε το 0,5% της Εγνατίας χθες στη Marfin στα 6,30 ευρώ, αποτελεί ακόμη ένα βήμα στη διαδικασία συγκέντρωσης στο μεσαίο τραπεζικό χώρο και ισχυροποίησης του ομίλου της Marfin.

Το ότι μετοχές εταιριών όπως Audio Visual, Ελληνική Υφαντουργία, Σαράντης, Frigoglass, Νεοχημική, Ελληνικά Καλώδια, αλλά και Kleeman, μέχρι και Ναύπακτος, Φλεξοπάκ, Αλουμύλ και πολλών ακόμη εισηγμένων εμφανίζουν και τελευταία καλή συμπεριφορά είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εμφανούς βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών των ίδιων των εταιριών.

Σε μετοχές τέτοιων εταιριών φαίνεται πως μεσοπρόθεσμα στρέφονται επιλογές και των λίγων ξένων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την κατηγορία αλλά και των περισσότερων Ελλήνων θεσμικών, επιχειρηματιών και λοιπών παραγόντων της αγοράς.



* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v