Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινέζικες πεταλούδες κινδυνεύουν!

Μία πεταλούδα πετάει στην Κίνα, την κτυπάει στο φτερό ένας διερχόμενος κύκνος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στην τιμή μιας μετοχής στην μακρινή Σοφοκλέους! Θεωρία του χάους, λέει! Φοβερά πράγματα! Αυτό πρέπει να φταίει για τις πιέσεις που ασκούνται τελευταίως σε πολλές μετοχές. Οι κύκνοι έχουν πάρει στο κυνήγι τις κινέζικες πεταλούδες!

Οι κινέζικες πεταλούδες κινδυνεύουν!
Μία πεταλούδα πετάει στην Κίνα, την κτυπάει στο φτερό ένας διερχόμενος κύκνος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ασκούνται πιέσεις στην τιμή μιας μετοχής στην μακρινή Σοφοκλέους! Θεωρία του χάους, λέει! Φοβερά πράγματα!

Αυτό πρέπει να φταίει για τις πιέσεις που ασκούνται τελευταίως σε πολλές μετοχές. Οι κύκνοι έχουν πάρει στο κυνήγι τις κινέζικες πεταλούδες!

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα οι ταύροι ήσαν κάτι περισσότερο από βέβαιοι ότι η αγορά θα συνέχιζε απτόητη προς τα ύψη. Αυτή την εβδομάδα επικρατούν άλλες απόψεις.

Ότι η αγορά είναι μεν καλή, αλλά υπάρχουν πολλά αν και πώς, τα οποία και συνδέονται με τις εξελίξεις στο θέμα των επιτοκίων, των τιμών της ενέργειας και της συμπεριφοράς των ξένων επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές.

Η θεωρία του χάους είναι πολύ βολική για να καλύψουμε τις όποιες ανησυχίες μας πηγάζουν από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της αγοράς. Οι τιμές των τραπεζικών μετοχών, για παράδειγμα, θεωρούνται ελκυστικές απ’ όλους τους ξένους οίκους, αλλά δεν μπορούν από την άλλη να βρουν να πουλήσουν σε τρέχουσες τιμές τις μετοχές της... καλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας.

Η αλήθεια, πιστεύουμε, είναι λίγο διαφορετική. Όσο εμείς θα έχουμε το μυαλό μας στις κινέζικες πεταλούδες, κάποιοι θα φροντίζουν να περιορίζουν τον κίνδυνο, παίρνοντας κέρδη.

Κι έτσι στα ξαφνικά ο Γενικός Δείκτης θα πέφτει 1,5%, θα ανεβαίνει την επόμενη και θα ξαναπέφτει βίαια με μία κάποια αφορμή μία άλλη μέρα.

Στο μεταξύ, όλοι θα προσπαθούν να μας πείσουν για τις ”άριστες προοπτικές”, ξεχνώντας, συνειδητά, ότι έχουμε ήδη καταγράψει ένα λαμπρό παρελθόν τριών ετών...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v