Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσουχτερή πτώση με αφορμές από ΑΤΕ - ΔΕΗ

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη φαντάζει η εικόνα της Σοφοκλέους, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,6%, ενώ μόνον 4 μετοχές διασώζονται με θετικό πρόσημο. Η αγορά αναμένει πως η ΔΕΗ θα ανακοινώσει αύριο άσχημα αποτελέσματα, ενώ η Morgan Stanley αναζητεί αγοραστές για 17 εκατ. μετοχές της Αγροτικής με σημαντικό discount.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ιδιαίτερα επιβαρυμένη φαντάζει η εικόνα της Σοφοκλέους, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,6%, ενώ μόνον 4 μετοχές διασώζονται με θετικό πρόσημο.

Αφορμή δόθηκε τόσο από τα άσχημα αποτελέσματα που αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η ΔΕΗ, αλλά και από την πληροφορία που φέρει τη Morgan Stanley να προχωρεί σε placement μετοχών της Αγορτικής σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος, ήτοι τα 5,68 ευρώ.

Έτσι, η αγορά αναζητεί τα επίπεδα που διαμορφωθεί η τιμή της Αγροτικής, η οποία τη στιγμή αυτή υποχωρεί κατά 4,23% (5,44 ευρώ), ενώ έχει φθάσει και έως τα 5,36 ευρώ, με συναλλαγές πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή επιτείνει τις πιέσεις και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί έως και 1,61%.

Είναι ενδεικτικό πως από το + η μετοχή της Πειραιώς γύρισε χαμηλότερα προς τα 24,80 ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,80%.

Ο Γ.Δ. έφτανε να υποχωρεί μέχρι και 1,5% προς τις 4.058 μονάδες.

Στο σχετικό θέμα αναφέρονται εκτενώς οι λεπτομέρειες για το εγχείρημα αυτό, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθούν άμεσα, αρκετά.

Ωστόσο, μέχρις ότου διαμορφωθεί το εύρος διάθεσης του πακέτου, καθότι στην αγορά προεξοφλείται ότι οι αγοραστές έχουν βρεθεί από τον διεθνή οίκο, και ενώ απομένει η ρύθμιση της τιμής, θα επικρατεί νευρικότητα και αβεβαιότητα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα τόσο για την τιμή του placement όσο και για τους τελικούς αγοραστές, αν και έγκυρες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο το όλο εγχείρημα να ολοκληρωθεί σήμερα.

Είναι προφανές πως κάτω από την πίεση αυτής της αβεβαιότητας, πόσο μάλλον όταν έπεται η διάθεση του μειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής, θα εντείνονται οι πιέσεις στον ούτως ή άλλως τεχνικά αδύναμο τελευταίο τραπεζικό κλάδο.

Άλλες χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως αν και βραχυπρόθεσμα η αγορά πιέζεται, κυρίως λόγω του εγχειρήματος της Αγροτικής και της προεξόφλησης της ανακοίνωσης αρνητικών αποτελεσμάτων από τη ΔΕΗ, διευκολύνεται η επιτάχυνση της διόρθωσης και η επίσπευση των πωλήσεων από την πλευρά των δυνητικών πωλητών.

Και αν τεχνικά η βραχυπρόθεσμη τάση δείχνει να ”κρεμάει”, δεν αποκλείεται αυτή η επιβάρυνση να οδηγήσει σε εκτόνωση των πιέσεων και των μέχρι πριν από λίγο σαφώς ηπιότερων τάσεων.

Στις 14:40 η ΔΕΗ υποχωρούσε προς τα 19,04 ευρώ, η Αγροτική προς τα 5,38 ευρώ και η μόνη από τις τραπεζικές που κρατούσε κάπως, η Alpha Bank, έχανε 0,5% προς τα 29,96 ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος που είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα ήταν το γεγονός πως μόλις τριών μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν θετικά.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v