Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Πάσο” οι μεγάλοι, ”φορτσάρουν” οι μικροί

Σε συσσώρευση του FT 20 και συντήρηση του κλίματος σε μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση παραπέμπει η εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων στο ΧΑ, ενώ δεν αποκλείεται ενδυνάμωση της τάσης στο Mid 40 αν υιοθετεί η πρόταση Καπράλου για αλλαγή ωραρίου. Σε αναμονή οι ισχυροί ξένοι παίκτες. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα μικρών διακυμάνσεων για τους βασικούς δείκτες, αλλά με τελείως διαφορετική εικόνα για το ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Αυτό, γιατί παρά το ήπια θετικό κλείσιμο του Γ.Δ. κατά 0,24%, συνολικά μέσα στην εβδομάδα, ο MID-40 υπεραποδίδει κατά 4,04% και ο SC-80 κατά 3,6%.

Υποχώρησαν, λοιπόν, κατά 1,73% οι τράπεζες, διαμορφώθηκε, όμως, υψηλότερα ο μέσος όρος συνολικότερα της αγοράς, με λίγες συναλλαγές, αλλά με περισσότερες πράξεις (τεμάχια ανά μετοχή).

Η εικόνα της εβδομάδας, αλλά και της προηγούμενης, παραπέμπει σε μία συσσώρευση, κυρίως των τραπεζικών μετοχών και με διολίσθηση ορισμένων (Εθνική -2,54% στην εβδομάδα και Εμπορική -5,35%), που κατά την εκτίμησή μας αποδίδεται περισσότερο σε προσπάθεια αποθέρμανσης (ελλείψει σημαντικών ειδήσεων – εξελίξεων) παρά σε... κόπωση της αγοράς.

Βέβαια, οι ισχυροί παίχτες, κυρίως από την πλευρά των ξένων, παραμένουν σε αναμονή, ενίοτε όμως, προχωρούν σε αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων τους (όπως συνέβη με Motor Oil, Alpha Bank, Τιτάν).

Αντιθέτως, είναι εμφανής η μόχλευση σε μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και σε ορισμένους τίτλους της δεύτερης ταχύτητας του FTSE-20.

Σημειώνεται, όμως, εμφανώς στροφή επενδυτικών κεφαλαίων προς τίτλους του Mid-40 (ενδεικτικότερη είναι ίσως η περίπτωση της J&P ΑΒΑΞ, Intralot, Τεχνική Ολυμπιακή), ορισμένων τίτλων της ίδιας κατηγορίας (Γενική Τράπεζα, Βωβός, Ιατρικό Αθηνών, Marfin, Ρόκας, θυγατρικές ομίλου Βιοχάλκο).

Η εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων, ελλείψει σημαντικών ειδήσεων από το μέτωπο των μεγάλων τραπεζικών ομίλων, παραπέμπει σε συσσώρευση του FTSE-20 (πιθανότατα υψηλότερα των 2.262 μονάδων), αλλά με παράλληλη συντήρηση του κλίματος στο MID-40, SC-80.

Εάν μάλιστα την επόμενη εβδομάδα, υιοθετηθεί η πρόταση του προέδρου του ΧΑ για αλλαγή ωραρίου, δεν αποκλείεται η τάση για ορισμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να ενδυναμωθεί περαιτέρω.

Συνοψίζοντας θα λέγαμε πως ενώ στον τραπεζικό κλάδο παρατηρείται στασιμότητα ή και διάθεση μικρής διόρθωσης σε ένα ικανό τμήμα της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, η διάθεση καταγραφής υπεραξιών είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.158 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 0,24%, ο FT 20 υποχώρησε 0,59%, ο Mid 40 κέρδισε 4,04%, ενώ ο Small Cap 80 ενισχύθηκε 3,59%. Κέρδη 0,25% για τον FTSE 140.

Οι τράπεζες υποχώρησαν 1,73%, οι τηλεπικοινωνίες ενισχύθηκαν 1,77% και η βιομηχανία 2,34%.

Οι 5 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Σωληνουργία Κορίνθου (13,5%), Βιοσώλ (προνομιούχες – 11,11%), Moda Bagno (10,45%), Kεραμεία Αλλατίνη (10%) και Καραμολέγκος (9,47%).

Οι 5 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Κλωστήρια Ναούσης (45%), ΑΝΕΚ (προνομιούχες – 30%), Fanco (26,09%), Kλωνατέξ (προνομιούχες – 24,62%), Κλωνατέξ (23,53%).

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v