Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρέθηκε η είδηση-καταλύτης;

Μπορεί η κίνηση–έκπληξη από το μεσαίο τραπεζικό χώρο που ήρθε τελικά και πάλι από την πλευρά της Marfin να αποτελέσει καταλύτη ικανό για ευρύτερη ανατροπή στον κλάδο; Η στρατηγική συνεργασία δίνει μία άλλη, ίσως πιο ενδιαφέρουσα διάσταση στο μελλοντικό ρόλο της Εγνατίας, και φαίνεται πως ανοίγει την... όρεξη για περισσότερα.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η τάση στα διεθνή χρηματιστήρια είναι ελαφρώς ανοδική, λείπουν ωστόσο οι σημαντικές ειδήσεις–καταλύτες στην εγχώρια αγορά, με εξαίρεση βέβαια το deal Marfin - Εγνατίας.

Επιμέρους, βέβαια, η κινητικότητα σε επίπεδο επιχειρήσεων συνεχίζεται, κάτι που επιβεβαιώνεται από την ιδιωτική τοποθέτηση του 5,5% της Motor Oil, τη διάθεση του 0,62% της Alpha Bank σε θεσμικούς, την αύξηση κατά 28,6% των κερδών της Intralot και άλλες επιμέρους παραμέτρους.

Ενδιαφέρον ενδέχεται να παρουσιάσουν μεσοπρόθεσμα η αναβίωση των ενδεχομένων αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ (δες σχετικό θέμα) και της διεκδίκησης λιγνιτικού κοιτάσματος στη ΒΕΥΗ από τα ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο και ΕΛΤΕΧ, οι εξελίξεις από το μέτωπο της Εγνατίας, η παρουσίαση ελληνικών τραπεζικών ομίλων στο Λονδίνο μέχρι και αύριο, αλλά και η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών της χρήσης 2005.

Οι ξένοι και ισχυροί παίκτες της αγοράς είναι εμφανές πως τηρούν στάση αναμονής, εκφράζοντας διακριτικά ήπιες επιφυλάξεις (”ναι μεν, αλλά... από Morgan Stanley για ελληνικές τράπεζες”, συστάσεις για διατήρηση υψηλής ρευστότητας από Marfin).

Την ίδια, όμως, στιγμή αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τη μεταβίβαση δύο μειοψηφικών πακέτων που πραγματοποιήθηκε χθες (για Alpha Bank, Motor Oil).

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί σήμερα – αύριο η συνεδρίαση, εκτός εάν προκύψει... κίνηση-έκπληξη από το μεσαίο τραπεζικό χώρο, με αφορμή τις εξελίξεις από το μέτωπο της Εγνατίας.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v