Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κράτει οι μηχανές στη Σοφοκλέους

Ελεγχόμενη η διόρθωση του FTSE-20, που δεν φαίνεται να χάνει τις τεχνικές του στηρίξεις, ενώ στο περίπου 1 προς 4 διαμορφώνεται η αναλογία ανοδικών – πτωτικών. Κύρια χαρακτηριστικά, για μία ακόμη συνεδρίαση, οι χαμηλές συναλλαγές και η στάση αναμονής, κυρίως των ξένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ελεγχόμενη ως προς τον FTSE-20 και ρηχή στο σύνολο των συναλλαγών είναι η μέχρι στιγμής διόρθωση της αγοράς.

Κυρίαρχο στοιχείο και σήμερα παραμένει η περιορισμένη δραστηριότητα ξένων επενδυτικών οίκων, ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος, στοιχεία που αμφότερα χρήζουν προσεκτικότερης ερμηνείας.

Το πρώτο θα μπορούσε να σχετιστεί και με την τελευταία έκθεση της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες, όπου ναι μεν επαναδιατυπώνεται η υποστήριξη προς τους ισχυρούς του κλάδου, με ορισμένους όμως... αστερίσκους ως προς τα επιχειρηματικά βήματα που θα πρέπει να γίνουν την επόμενη διετία.

Μέχρι στιγμής, και αναφερόμαστε στις τελευταίες 4-5 συνεδριάσεις, οι γνώριμοί μας ξένοι δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι ούτε στις πωλήσεις, αλλά ούτε και στις αγορές τους.

Βέβαια, στην περίπτωση της Αγροτικής, όπου η βραχυπρόθεσμη προεξόφληση είχε διαμορφώσει την τιμή σε υψηλότατα επίπεδα, ρευστοποιούνται θέσεις, μετά μάλιστα την τελευταία ανάλυση της UBS, προσεκτικά διατυπωμένη είναι αλήθεια.

Η μετοχή της Αγροτικής διαμορφώνεται σε εύρος 5,58-5,70, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τις 700.000 τεμάχια στις 14:50.

Εύλογα, κάτω από την πίεση που είχε αναπτυχθεί μετά τις 11:30, συνεχίστηκε η συνεδρίαση μετά τις 14:00 (περίπου στις 14:50), ενώ η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνονταν στο περίπου 1 προς 4.

Μεταξύ των μετοχών που αντιδρούν θετικά στο προσκήνιο παραμένει η Attica Συμμετοχών (μετά και τις χθεσινές εξελίξεις), η Ρόκας (καθώς η μετάταξη της εταιρίας στην κατηγορία ηλεκτρισμού, με τη ΔΕΗ φέρεται να αναζωπυρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως ξένων), η Intracom (λόγω της σημαντικής διόρθωσης που είχε προηγηθεί και των τοποθετήσεων κυρίως ξένων), η Ζήνων (λόγω των κερδών που παρουσίασε η θυγατρική της στην Κύπρο Megabet), οι θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, το Υγεία (καθώς θεωρείται πως παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κλάδου), με το Ιασώ να ακολουθεί, αλλά και μετοχές όπως Ηλεκτρονική Αθηνών, ΠΕΑ, Μηχανική, Info-Quest, Τέρνα και ορισμένες ακόμη.

Πρόκειται, σε γενικές γραμμές, για μία συνεδρίαση όπου οι παίκτες κινούνται πολύ προσεκτικά, προσπαθώντας σε αυτή τη φάση

–τουλάχιστον– να απορροφηθεί σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές η προσφορά τους.

Αυτό το στοιχείο ενισχύει την εκτίμηση πως σε επίπεδο Γ.Δ. η αγορά έχει περιθώριο να κινηθεί λίγο χαμηλότερα.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v