Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις διεθνείς αγορές η τάση

Λίγο η διάθεση διόρθωσης στα ξένα χρηματιστήρια, κάτι η μετάθεση του placement της Αγροτικής, κάτι τα κέρδη που έχουν εγγραφεί τις τελευταίες ημέρες, δεν αποκλείεται να πιέσουν λίγο χαμηλότερα – και ελεγχόμενα – βασικούς δείκτες και μετοχές. Σε αναμονή οι ξένοι χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο υπεραπόδοσης συγκεκριμένων μετοχών της β’ ταχύτητας του 20άρη και επιλεγμένων τίτλων του MidCap 40.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αφορμή για διόρθωση μπορεί να σταθεί η πορεία των ξένων χρηματιστηρίων και εν μέρει η διπλής ανάγνωσης μετάθεση διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού της Αγροτικής για τον Απρίλιο.

Ποιος θα εξυπηρετούνταν από μια ενδεχόμενη μικρής έκτασης υποχώρηση της αγοράς, όταν τις τελευταίες 3-5 συνεδριάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά οι συναλλαγές και οι ξένοι τηρούν μάλλον στάση αναμονής;

Φαίνεται να εξυπηρετούνται όσοι βλέπουν θετικά τη λελογισμένη άνοδο της αγοράς, με τακτικές αποθερμάνσεις και συντήρηση της τάσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αγοράς είναι υπό σχετικό έλεγχο.

Οι χρηματιστηριακές ”βλέπουν” τάσεις συσσώρευσης ή ακόμη και πιθανές κινήσεις αποκόμισης κερδών, ενώ η Marfin Bank στέκεται μάλλον ουδέτερη για μετοχές συνιστώντας αύξηση μετρητών. Επισημαίνει παράλληλα την απουσία καταλύτη ικανού να οδηγήσει σε περαιτέρω ανοδική πορεία.

Κατά συνέπεια για σήμερα θα πρέπει να περιμένουμε μια μάλλον ήρεμη, με επιμέρους διορθώσεις, συνεδρίαση καθώς η Εθνική φαίνεται να είναι ο μοναδικός μειοδότης της τουρκικής Finensbank (δες σχετικό θέμα), στον ΟΤΕ να συζητείται νέα μικρότερης έκτασης εθελούσια έξοδος, η Π&Κ να θέτει στα 13,10 ευρώ τον πήχη για τα ΕΛΠΕ, η Marfin στα 34,5 ευρώ για τον ΟΠΑΠ και να βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μετόχων της Εγνατίας με την βασκική BBVA.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελευταία προσέγγιση της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες με την οποία ξεχωρίζει (και αυτή) την Εθνική κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης εντολών αγοράς σε συγκεκριμένους τραπεζικούς τίτλους, ικανών να συντηρήσουν τον FTSE-20 σε εύρος διακύμανσης με βάση τις 2.272 μονάδες,

Επιμέρους μετοχές που τις τελευταίες ημέρες ξεχωρίζουν για επιπρόσθετους λόγους (Attica Group, Blue Star, Μινωικές, J&P Άβαξ, Σαράντης, Ελληνική Τεχνοδομική, Ρόκας κ.α.) δεν αποκλείεται να κινηθούν καλύτερα από το μέσο όρο του βασικού δείκτη.

Σε γενικές γραμμές πάντως η τάση θα αποσαφηνιστεί μετά τα πρώτα 30-45 λεπτά της συνεδρίασης και σε γενικές γραμμές φαίνεται πως θα ακολουθεί την πορεία που ανάλογα θα διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.



* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v