Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin: ”Ουδέτερη” για μετοχές - Αύξηση μετρητών

Αν και με ορίζοντα 12μήνου παραμένει θετική για την αγορά, η Marfin Bank μειώνει σε ”ουδέτερη” τη θέση στα χαρτοφυλάκια εξαιτίας των υπεραποδόσεων, συστήνοντας παράλληλα την αύξηση του ποσοστού σε μετρητά. Αναλυτικά οι προβλέψεις για μετοχές - ομόλογα, ΗΠΑ - Ευρώπη και Σοφοκλέους.

Marfin: ”Ουδέτερη” για μετοχές - Αύξηση μετρητών
”Αν και με ορίζοντα 12μήνου, παραμένουμε θετικοί για τις μετοχές, μειώνουμε τη θέση τους στα χαρτοφυλάκιά μας σε ”ουδέτερη” εξαιτίας της υπεραπόδοσής τους από την αρχή του χρόνου και της απουσίας εμφανούς καταλύτη μεσοπρόθεσμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τις αγορές σε περαιτέρω ανοδική πορεία”.

Αυτό επισημαίνει σε νέα ανάλυσή της (Μάρτιος 2006) η Marfin Bank με τίτλο ”Αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων - Αύξηση ποσοστού μετρητών”, στην οποία προσθέτει ότι το ”επόμενο διάστημα θα χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις”.

Αναλυτικότερα η Marfin στο Portfolio Restructuring (Mάρτιος 2006) επισημαίνει πως σε ορίζοντα δώδεκα μηνών παραμένει θετική για τις μετοχές, ενώ τονίζει πως τους πρώτους μήνες του 2006 οι μετοχές έχουν προσεγγίσει υψηλά 5ετίας. Τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα υποχωρούν, ενώ αντίθετα τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και τα εταιρικά ομόλογα υψηλού κινδύνου ενισχύονται.

Για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ η θέση της Marfin Bank παραμένει ουδέτερη, ενώ για τα ομόλογα της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών αρνητική και θετική αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις επενδύσεις σε μετοχές δηλώνει ”αρνητική” για τις ΗΠΑ, ”θετική” για τις αγορές της Ευρώπης, της Ιαπωνίας αλλά και τις αναδυόμενες, ενώ .

Το κεντρικό σενάριο της Marfin παραμένει αμετάβλητο. Στις ΗΠΑ αναμένεται η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί σε σχέση με το 2005 και να στηριχθεί κυρίως στις επενδύσεις. Η βελτίωση της απασχόλησης και των εισοδημάτων θα αντισταθμίσει ενδεχόμενη υποχώρηση της αγοράς ακινήτων, εκτιμά η χρηματιστηριακή.

Παράλληλα αναθεωρεί θετικά την πρόβλεψη για το παρεμβατικό επιτόκιο της FED κατά 25 μονάδες βάσης, δηλαδή από 4,75%, σε 5,0%, στο τέλος τους έτους.

Η Marfin προβλέπει ότι με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 4%, την απασχόληση να βελτιώνεται τους δύο πρώτους μήνες του έτους και η βελτίωση στα εισοδήματα να συνεχίζεται η FED θα αυξήσει τα επιτόκια δύο ακόμη φορές.

H Eλλάδα έχει ευνοηθεί ιδιαίτερα από τη διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα, ενώ η βιαιότητα της διόρθωσης των προηγούμενων ημερών επιβεβαίωσαν ότι η αγορά παρουσιάζει υψηλότερη μεταβλητότητα, αναφέρει η Marfin Bank.

Παράλληλα προσθέτει ότι αυτό έχει να κάνει με την υψηλότερη αποτίμηση και την προοπτική μεγαλύτερης κερδοφορίας που ενσωματώνουν οι τιμές και όχι αναγκαστικά με τη μείωση θέσεων στις αναδυόμενες αγορές. Τα τελευταία 3 χρόνια η συσχέτιση των 12μηνών αποδόσεων της Ελλάδας είναι το ίδιο ισχυρή με τις υπόλοιπες Ευρωπαικές αγορές όσο και με τις αναδυόμενες.

Από την αρχή του έτους έχουν εισέλθει νέοι επενδυτές ή έχουν ενεργοποιηθεί παλαιοί, ενώ η διάχυση της ανόδου σε περισσότερες μετοχές αυξάνει τις διακυμάνσεις, τονίζεται στην ανάλυση.

Η Ελληνική αγορά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με ένα από τα υψηλότερα premium της τελευταίας 5ετίας (περίπου 18% - σχεδόν δύο τυπικές αποκλίσεις), το οποίο στηρίζεται κυρίως στις υψηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, κλάδος που παραδοσιακά διαπραγματεύεται με χαμηλές αποτιμήσεις, τονίζει η Marfin.

Δεδομένου ότι:

- μέχρι τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου μεσολαβούν τουλάχιστον δύο μήνες στη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, για τη διατήρηση των εταιρικών κερδών σε υψηλά επίπεδα και για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία

- η ελληνική αγορά σημειώνει σημαντική υπεραπόδοση από την αρχή τους έτους

- κυριαρχούν τα ξένα επενδυτικά κεφαλαία, σημαντικό μέρος των οποίων επηρεάζονται άμεσα από τη διαθέσιμη ρευστότητα

- οι εκροές από τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού συνεχίζονται

Η Marfin Bank εκτιμά ότι η αγορά εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης.

”Επομένως αν και μακροπρόθεσμα παραμένουμε θετικοί θα ήμασταν διστακτικοί να αυξήσουμε τις θέσεις μας, μέχρι να φανούν οι καταλύτες που θα έδιναν περαιτέρω ώθηση στην αγορά” επισημαίνει η Marfin Βank.

Η μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών και ομολόγων ενισχύεται σταδιακά το τελευταίο διάστημα, γεγονός που ενδεχομένως να σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν εφησυχάζουν όπως στο παρελθόν και άρα θα περιορίσουν την έκθεσή τους σε κίνδυνο, υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

Σε επίπεδο εταιριών οι αναθεωρήσεις κερδοφορίας υποχωρούν στις περισσότερες αγορές και στις ΗΠΑ είναι οριακά θετικές, ενώ τα λειτουργικά περιθώρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αναθεωρηθεί αρνητικά τις τελευταίες εβδομάδες, διαπιστώνει η Marfin Bank.

Δεδομένου ότι η τα κέρδη ανά μετοχή ευνοούνται από την επαναγορά ιδίων μετοχών στην ανάλυση θεωρείται πως η πίεση στα λειτουργικά περιθώρια, στο βαθμό που θα συνεχιστεί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές.

Η διαφαινόμενη πλέον άνοδος των επιτοκίων στην Ιαπωνία εντός του 2006 πιθανώς να περιορίσει τα carry trades, τονίζει η Marfin, γεγονός που σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις FED και ECB, ενδέχεται να περιορίσει και τη διαθέσιμη για επενδύσεις ρευστότητα καθώς οι επενδυτές θα κλείνουν τις θέσεις τους ενόψει της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης.

Αν και ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν, επισημαίνει η Marfin, είναι γενική η εκτίμηση πως μεγάλο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων στις αγορές είναι μοχλευμένο σε σημαντικό βαθμό.

Παράλληλα επισημαίνει πως δεν φαίνονται στον ορίζοντα καταλύτες ικανοί να δώσουν ώθηση στις αγορές ειδικά ενόψει των επόμενων δύο κρίσιμων συνεδριάσεων της FED (28 Μαρτίου και 10 Μαΐου) από όπου θα φανεί η διάθεσή της σχετικά με τα επιτόκια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v