Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος

Η αγορά δείχνει καλή, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο περίπου 2,5 προς 1. Οι συναλλαγές, όμως, που παραμένουν χαμηλές, δημιουργούν αρκετές απορίες για τη δυνατότητα της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα. Σημαντικά κέρδη για τις μικρομεσαίες τράπεζες και ορισμένες μετοχές εταιριών της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένουν συγκριτικά σε χαμηλό επίπεδο οι συναλλαγές. Και αυτό καθιστά εν μέρει επιφυλακτικούς ορισμένους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι θα ήθελαν σήμερα – αύριο να έχουν απτές ενδείξεις στα χέρια τους για τη βραχυπρόθεσμη δυνατότητα της αγοράς να κινηθεί προς τις 4.190-4.210 μονάδες.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά εκ πρώτης όψεως δείχνει καλή, με ικανοποιητική τη σχέση ανοδικών – πτωτικών και δεικτοβαρείς τίτλους να αντιδρούν θετικά, αλλά...

Από τον FTSE-20 έχει ισχυροποιηθεί περαιτέρω η τάση της Alpha Bank (2,2%), με την τιμή να προσεγγίζει πλέον τα 31 ευρώ, παραμένει στο 1%-1,1% για την Αγροτική και το 2,5% για την Intracom, έχει όμως περιοριστεί στην Τιτάν, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, ενώ η Εθνική έφτασε να διορθώνει οριακά προς τα 40,84 ευρώ (-0,15%).

Αντιθέτως, το κλίμα φαίνεται καλύτερο στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ειδικότερα για επιμέρους τίτλους, όπως οι Αθηνά, Σάνυο, Έδραση - Ψαλλίδας, LogicDIS, Audio Visual και ορισμένους από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Για τη μετοχή της Audio Visual θα πρέπει να προσεχθεί πως διασπάστηκε η προηγούμενη υψηλή, με τους αγοραστές να φτάνουν μέχρι τα 4,18 ευρώ, ενώ αντιδρούν Φιερατέξ, με ελάχιστη προσφορά στο 1,20-1,25 ευρώ, Ιμπέριο (μετά τη σημαντικότατη διόρθωση που προηγήθηκε), οι ΕΛΥΦ, Πετζετάκις, ΟΛΘ, Αττικάτ και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Όσον αφορά στη δυνατότητα της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα, με μία αντίδραση που θα πείσει και θα μπορεί να έχει διάρκεια, οι τεχνικές ενδείξεις δεν θεωρούνται ακόμη επαρκείς.

Αυτό ωστόσο δεν αναιρεί τη –σε μεγάλο βαθμό– βελτιούμενη εικόνα της αγοράς, και αναφερόμαστε σε ένα σημαντικό μέρος της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Θα λέγαμε, μάλιστα, πως οι συναλλαγές αποπροσανατολίζουν παρά αποσαφηνίζουν την τάση, δημιουργώντας ενδεχομένως μία εσφαλμένη εικόνα είτε για το καλύτερο είτε για ενδεχόμενη συσσώρευση – μικρή υποχώρηση βασικών μετοχών.

Η αγορά τελεί εν αναμονή μιας κίνησης – διάθεσης που θα οδηγούσε σε εδραίωση της τάσης, με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της ανόδου.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v