Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτέθηκαν (;) οι χθεσινοί πωλητές

Ανοδική συνεδρίαση που εξέπληξε θετικά και τους πλέον αισιόδοξους και εξέθεσε όσους χθες προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις θεωρώντας ότι η χθεσινή ανοδική κίνηση ήταν ευκαιρία μείωσης θέσεων. Συγκρατημένοι οι αναλυτές, καθώς αύριο λήγουν τα ΣΜΕ στο ΧΠΑ. Ξεχώρισαν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο και Marfin.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση που εξέπληξε θετικά και τους πλέον αισιόδοξους και εξέθεσε όσους χθες προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις θεωρώντας ότι η χθεσινή ανοδική κίνηση ήταν ευκαιρία μείωσης θέσεων.

Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις (αν δεν έληγαν αύριο τα ΣΜΕ Μαρτίου) η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να επαναφέρει τη συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς, πλην αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, επέστρεψε η κινητικότητα και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη σχέση ανοδικών – πτωτικών που διαμορφώθηκε περίπου στο 6 προς 1.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί, τονίζοντας ότι ”ασφαλέστερα” συμπεράσματα θα εξαχθούν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και μετά, όταν η Σοφοκλέους θα έχει απαλλαγεί από το ”άγχος” των παραγώγων.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, τουλάχιστον ακόμα, αν όμως ο FTSE επιτύχει κλείσιμο πάνω από τις 2.290-2.310 μονάδες, τότε θεωρείται περίπου βέβαιο ότι απαιτείται άμεση αναπροσαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής, ιδιαίτερα αν και το διεθνές κλίμα παραμένει θετικό (η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ φαίνεται να απομακρύνει την κίνηση για νέα αύξηση των επιτοκίων και να ενδυναμώνει την ανοδική τάση στις αγορές).

Από τους δεικτοβαρείς τίτλους, στην αρχή τουλάχιστον της συνεδρίασης της ανόδου ηγήθηκαν ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στην πορεία εξελίχθηκε σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Βιοχάλκο (+6,04%), με κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων Γερμανός, Intracom, Πειραιώς.

Σημαντικά κέρδη για Ελληνική Τεχνοδομική, Εθνική, Εμπορική (έκλεισε στο υψηλό ημέρας προϊδεάζοντας ότι έληξε η περίοδος συσσώρευσης και έπεται κίνηση εκτόνωσης), αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Eurobank, Motor Oil, Τιτάνα και θετικό πρόσημο για Αγροτική, ΚΑΕ και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για τον ΟΤΕ και αρνητική μεταβολή για Coca-Cola 3E, Hyatt, Cosmote, Folli Follie.

Ο Γενικός Δείκτης και πάλι κινήθηκε μόνο με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 4.116,42 μονάδες και έκλεισε στις 4.104,5 μονάδες με κέρδη 1,41%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 317 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 16 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ικανοποιητική, αν επιδείξει συνέχεια, η τελική εικόνα με 238 ανοδικές μετοχές έναντι 42 πτωτικών, ενώ η επιστροφή των αγοραστών επέτρεψε σε 16 τίτλους να καταγράψουν κέρδη από 7% έως 11,54%.

Στους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ασφαλώς ο τίτλος της Marfin Financial Group εν μέσω φημών για επικείμενο σημαντικό deal, σημαντικά κέρδη και για τίτλους εταιριών που συνδέονται μετοχικά με τη Marfin όπως Κούμπας και Eurobrokers, κινητικότητα στην Hitech, αλλά και στην Εβροφάρμα, ακόμα υψηλότερα ο Μπαλλής, ενώ υπό προϋποθέσεις ίσως χρειάζεται απόλυτη προσοχή στη Fieratex.

----Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα της ΔΕΗ των 50.000 και 154.538 τεμαχίων στα 19,60 και 19,74 ευρώ αντίστοιχα και ένα πακέτο 239.363 τεμαχίων της Motor Oil στα 22,68 ευρώ.

Επίσης, ένα πακέτο 35.000 τεμαχίων της Cosmote στα 19 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων της Δέλτα Συμμετοχών στα 12,64 ευρώ και ένα πακέτο 327.500 τεμαχίων των ΕΛΠΕ στα 11,04 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε, ένα πακέτο 350.000 τεμαχίων της ΕΛΒΑΛ στα 2,81 ευρώ.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v