Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλά οι τράπεζες - πιέσεις στους μικρούς

Χάνει μέρος των αρχικά σημαντικότερων κερδών της η αγορά, ωστόσο πρόκειται περισσότερο για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και λιγότερο για εγκλωβισμό στα υψηλά. Κινήσεις αντιστάθμισης και λόγω της λήξης των Παραγώγων, στην εκκαθάριση των οποίων θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περίπου 25 μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης, τάση που διαμορφώθηκε σταδιακά μετά τις 14:20, καθώς ο FTSE-20 από τις 2.220 μονάδες διαμορφωνόταν στις 2.277, με την απόδοση από το 1,4% να περιορίζεται σταδιακά στο 0,77%.

Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 40-45 εκατ. ευρώ (με το σύνολο του τζίρου να διαμορφώνεται στις 14:30 στα 245 εκατ. ευρώ).

Είναι ενδεικτικό πως σταδιακά στις 14:50 άρχισαν να υποχωρούν βασικές μετοχές των δεικτών Mid 40 και SC-80, φέρνοντας αυτούς τους δείκτες μέχρι και 0,9% χαμηλότερα.

Επιβαρύνθηκε παράλληλα η σχέση ανοδικών – πτωτικών, καθώς έφτασαν τους 150 οι τίτλοι που υποχωρούσαν έναντι περίπου 90 που είχαν με θετικό πρόσημο.

Ούτως ή άλλως η σημερινή συνεδρίαση δεν θεωρούνταν και τόσο αντιπροσωπευτική της βραχυπρόθεσμης τάσης όσο αυτή της Δευτέρας, ειδικότερα όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση στα Παράγωγα.

Ότι θα έχει φανεί αργά το μεσημέρι, ο αριθμός των θέσεων που μετακυλίστηκαν στον Απρίλιο, σε ποιες τιμές και με τι απόκλιση (είτε premium είτε discount) στα ΣΜΕ του FTSE-20 και Mid 40.

Βέβαια, το σημαντικό είναι πως σε αυτή τη φάση περισσότερο κατοχυρώνονται κέρδη και βραχυπρόθεσμες υπεραξίες, παρά εγκλωβίζονται αγορασμένοι σε υψηλότερες τιμές.

Θα περιμένουμε όμως τη διαμόρφωση της τάσης και προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, αλλά κυρίως μετά την εκκαθάριση στο ΧΠΑ.

Και αυτό, γιατί υπό προϋποθέσεις (ΑΤΕ, Εμπορική, φήμες για νέες συμφωνίες και αποτελέσματα 2005) ενδέχεται να κρατήσουν την αγορά υψηλότερα των 4.080-4.100 μονάδων, με τον βαθμό εξάρτησης της Σοφοκλέους από την τάση των ξένων χρηματιστηρίων να παραμένει υψηλότατος.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v