Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρα ”πονηρή” και ενδιαφέρουσα

Συνεδρίαση ενδιαφέρουσα αλλά και... ”πονηρή”, καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του θετικού ενδεχόμενου, που τροφοδοτείται εύλογα από τη χθεσινή κίνηση-ματ της Marfin, τις εξελίξεις από το μέτωπο των ΑΤΕ και Εμπορικής και το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια. Σήμερα όμως λήγουν και τα παράγωγα, ενώ αρκετοί ξένοι έχουν λάβει έγκαιρα θέσεις από τα χαμηλά των 3.830 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παράγωγα εναντίον εξελίξεων. Εάν δεν είχαμε σήμερα τη λήξη παραγώγων, μηνός Μαρτίου, θα μπορούσαμε στο τέλος της ημέρας να σχηματίζαμε σαφώς πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

Μία τάση που επανέρχεται δυναμικά μέσω του τραπεζικού κλάδου και διεκδικεί συντήρηση σε επίπεδα υψηλότερα των 4.080 - 4.100 μονάδων.

Αναμφίβολα, η χθεσινή κίνηση-ματ της Marfin αλλάζει τα μέχρι χθες δεδομένα και ισορροπίες στον τραπεζικό κλάδο, σε μια εποχή που επιλέγεται ο σύμβουλος έκδοσης της Εμπορικής (Citigroup) και προχωρά η διάθεση μειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής (παραχώρηση του 10% σε πιθανό εύρος 5,5 - 5,8 ευρώ).

Αυτές οι κινήσεις είναι η θεατή πλευρά της αγοράς, γιατί, κατά την εκτίμησή μας, στην αθέατη –το παρασκήνιο δηλαδή- οι διεργασίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί φαίνεται πως οδηγούν σε σημαντικές συμφωνίες και αναδιάταξη δυνάμεων.

Αναφερόμαστε τις τελευταίες ημέρες στο μεθοδικό ”μάζεμα” που γίνεται και στους τρεις βασικούς τραπεζικούς τίτλους (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank), αλλά και στην επίμονη σταθερότητα της Πειραιώς, η οποία θα αποτελέσει τον παίκτη-κλειδί στο τραπεζικό ντόμινο.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τη Σοφοκλέους, διευκολύνοντας την αγοραστική διάθεση των πανίσχυρων ξένων επενδυτικών οίκων.

Ωστόσο, τα ισχυρά ”σπίτια” έχουν τοποθετηθεί στην αγορά από τα χαμηλά των 3.830 μονάδων, έχουν απορροφήσει σχεδόν στο σύνολό της την προσφορά που έβγαινε (και από κρατικά ταμεία) σε τίτλους των Εθνικής, Εμπορικής, Πειραιώς, αλλά και Eurobank, Alpha Bank, μέρος της οποίας φαίνεται να κατοχυρώνουν με κέρδη από προχθες.

Η λήξη σήμερα των παραγώγων αποτελεί γρίφο, καθότι στην πτώση της αγοράς ανοίχτηκαν πολλές θέσεις ”πώλησης”. Αυτές είτε θα πρέπει να κλείσουν είτε να μεταφερθούν στον δεύτερο μήνα είτε να αντισταθμιστούν μέσω ισοδύναμων αγορών από την υποκείμενη (αγορά).

Και αν για τη βραχυπρόθεσμη τάση δεν θεωρούμε και τόσο ενδεικτική τη σημερινή συνεδρίαση αλλά κυρίως αυτή της Δευτέρας, παραμένουμε σταθεροί στη μεσοπρόθεσμη προοπτική της αγοράς.

Η μεσοπρόθεσμη τάση πιθανότατα θα φέρει το Γενικό Δείκτη και πάλι προς την προηγούμενη ”κορυφή”, με αιχμή τις ειδήσεις των τελευταίων ημερών, τις εξελίξεις από τον τραπεζικό κλάδο και τις κυοφορούμενες συμφωνίες που μέχρι τα μέσα Απριλίου θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Ειδικά για σήμερα, πέραν των γνωστών μετοχών–σηματωρών, εκτιμούμε πως τόσο η ΔΕΗ όσο ο ΟΠΑΠ μπορεί να δώσουν ανάλογη τάση.

Η μεν μετοχή της ΔΕΗ γιατί διαμορφώθηκε χθες στα 19,66 ευρώ (2,72%) με 1,7 εκατ. τεμάχια και ο ΟΠΑΠ λόγω του αγώνα δρόμου που θα πρέπει να κάνει προκειμένου να προλάβει, έστω και τον Ιούλιο, την ανάθεση του έργου στον ανάδοχο του διαγωνισμού.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v