Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυροποιείται η ανοδική τάση;

Σε περαιτέρω βελτίωση της ανοδικής τάσης μπορεί να οδηγηθεί η Σοφοκλέους, υπό την προϋπόθεση του θετικού κλίματος στις ξένες αγορές, της πώλησης του μειοψηφικού πακέτου της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και της σταθεροποίησης των συναλλαγών σε επίπεδα υψηλότερα των 330 – 350 εκατ. ευρώ. Παραμένει στο επίκεντρο η μετοχή της Εμπορικής. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Εβδομάδα για όλες τις διαθέσεις και τα χαρτοφυλάκια ήταν αυτή που έκλεισε, με τον Γ.Δ. στις 4.148,4 μονάδες και συνολική μεταβολή 3,3% μέσα στην εβδομάδα.

Η κίνηση-ματ της Marfin, που χαιρετίστηκε δεόντως και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, η ανάδειξη και τυπικά της Citigroup ως συμβούλου αποκρατικοποίησης της Εμπορικής, η επανάκαμψη των ξένων σε επιλεγμένους τίτλους και η εξαγορά της Eurobank στη Σερβία συνέθεσαν ένα ενδιαφέρον πλαίσιο την προηγούμενη εβδομάδα.

Και αυτό υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση της τάσης, εάν και εφόσον παραμείνει θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, δοθεί το μειοψηφικό ποσοστό της Αγροτικής στο εκτιμώμενο εύρος τιμών (5,5-5,8 ευρώ) και προχωρήσουν οι διαδικασίες στο μέτωπο της Εμπορικής.

Οι ωφελημένοι από την υπόθεση της Εμπορικής μπορεί να είναι πολλοί, από τους βραχυπρόθεσμους ισχυρούς παίκτες, ξένους και Έλληνες που τοποθετούνται ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μέχρι τη θυγατρική του Φοίνικα, που θα πρέπει να διαθέτει ακόμη πλούσιο σε μετοχές της μητρικής χαρτοφυλάκιο.

Εάν μάλιστα από την ερχόμενη εβδομάδα διάφοροι ισχυροί παίκτες αρχίσουν να προεξοφλούν τη σύγκλιση της αποτίμησης της υπό αποκρατικοποίηση Εμπορικής με αυτήν της Πειραιώς, τότε δεν αποκλείεται το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι να οδηγήσει ακόμη πιο υψηλά τη μετοχή της πρώτης.

Φάνηκε, όμως, την προηγούμενη εβδομάδα, με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων 1-2 συνεδριάσεων, πως κυρίως οι ξένοι κατοχύρωσαν ένα μέρος των κερδών τους από θέσεις που είχαν αγοράσει από χαμηλότερες τιμές στη διάρκεια της διόρθωσης, ενώ πάλι κυρίως ξένοι εμφανίζονταν αγοραστές σε επιλεγμένους τίτλους του ”20άρη” και του Mid 40.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Τιτάν, αλλά και της Cosmote, όπου οι επενδυτές προεξοφλούν εξελίξεις ανάλογες με αυτές που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο στην ευρωπαϊκή αγορά, των ΕΛΠΕ, της Coca Cola, αλλά και των Μυτιληναίου, Σαράντη, Frigoglass και ορισμένων ακόμη τίτλων.

Εάν μάλιστα στις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας οι συναλλαγές σταθεροποιηθούν σε επίπεδο υψηλότερα των 330-350 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται να ισχυροποιηθεί η τάση τόσο της Εθνικής, που υπερβαίνει και πάλι τα 40 ευρώ, όσο και της Eurobank, όπου είναι θέμα ημερών η διαμόρφωση τάσης επαναφοράς προς τα 34 ευρώ.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

- Tα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.148 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 3,34%, ο FTSE-20 κέρδισε 2,96%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 4,48% και ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 1,41%.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν 3,99%, οι τηλεπικοινωνίες κατέγραψαν κέρδη 0,83%, ενώ άνοδο 8,14% σημείωσαν οι ασφάλειες.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: ΑΝΕΚ (προνομιούχες - 37,5%), ΕΛΒΕ (21,5%), Μπαλλής Χημικά (18,4%), Φοίνιξ (16,2%), Ξυλεμπορία (προνομιούχες – 14,9%), Ιασώ (13,3%), Plias (13,2%), Κούμπας (12,6%), Βιοσώλ (προνομιούχες – 12,5%) και Φιερατέξ (12,4%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες: Εμπορικός Δεσμός (21,9%), Ευκλείδης (20%), ΕΤΜΑ (προνομιούχες – 16,7%), Fanco (11,5%), ATTI–KAT (11%), Bαράγκης (10,2%), Ιμπέριο (9,9%), Μπουτάρης (προνομιούχες – 9,7%), ΑΕΓΕΚ (προνομιούχες – 8,8%), Λανακάμ (8,3%).

Μ.Γ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v