Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεσπάθωσαν μικροί και μεσαίοι

Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι εάν οι δεικτοβαρείς τίτλοι υπερασπίσουν τα πρόσφατα κεκτημένα και το θετικό πρόσημο του δείκτη, θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, όπου 16 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 8 έως 20%. Ξεχώρισε η μετοχή της ΕΛΤΕΧ (4,3%), αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Aγροτική, Ιntracom, Τιτάνα, Τρ. Κύπρου, Εγνατία και Marfin.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση που επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι εάν οι δεικτοβαρείς τίτλοι υπερασπίσουν τα πρόσφατα κεκτημένα και το θετικό πρόσημο του δείκτη, θα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από το 3,02% του FTSEΜ και το 3,55% του FTSES σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω μάλλον θετικού διεθνούς κλίματος.

Εμφανώς επιφυλακτικότεροι όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά Παραγώγων, μείωσαν σημαντικά τις συναλλαγές, ενώ αντίθετα αύξησαν τις υποτιμήσεις στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σταδιακά επανέρχονται οι ήπιες κινήσεις, όμως, η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη, και ο πρώτος λόγος ανήκει στο διεθνές κλίμα, και στα αποτελέσματα που απομένουν ελάχιστες μέρες για να ολοκληρωθεί η ανακοίνωσή τους.

Τεχνικά η εικόνα βελτιώνεται, και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, αν ο FTSE κλείσει υψηλότερα των 2.310 μονάδων, επανερχόμενος σε ανοδική φορά και βέβαια κάτι τέτοιο θα δώσει ακόμη μεγαλύτερες ”δυνατότητες” στους επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σήμερα από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ξεχώρισε η μετοχή της ΕΛΤΕΧ με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Aγροτική, Ιntracom, Τιτάνα, ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισαν τη συνεδρίαση η Εurobank, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli Follie.

Αντίθετα, με αρνητικό πρόσημο, που όμως σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε τη μία ποσοστιαία μονάδα, έκλεισαν οι Εμπορική (απορρόφησε όλη την ενδοσυνεδριακή προσφορά), Εθνική, Πειραιώς, Γερμανός, Coca Cola, Hyatt, Cosmote.

Ο Γ.Δ. κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και τερμάτισε περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσης (χαμηλό 4.158,92, υψηλό 4.189,97) και συγκεκριμένα στις 4.174,53 μονάδες με κέρδη 0,63%, ενώ ο τζίρος σχετικά μειωμένος ξεπέρασε τα 275 εκατ., από τα οποία τα 10,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θετική η τελική εικόνα με 216 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών, και 16 τίτλοι με κέρδη από 8 έως 20%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, επικεφαλής των κερδισμένων το σύνολο των μετοχών του ομίλου Κλωνατέξ (μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τη δανειοδότηση του ομίλου), ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη και κινητικότητα για τις θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας, φήμες για ενδιαφέρον αγοράς πλοίων έδωσαν σημαντικά ημερήσια κέρδη στην Αttica Group, αξιοπρόσεχτη κίνηση από Σάνυο, Ιμπέριο, Αθηνά, Kego, ΔΟΛ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελφίκο, Πετζετάκι, συνέχισε ανοδικά η Φιερατέξ και αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για τον Κέκροπα.

Επίσης, σημαντική κινητικότητα επέδειξαν αρκετοί τίτλοι μικρότερων τραπεζών, με επικεφαλής την Εγνατία, ενώ λιγότερα, αλλά σημαντικά κέρδη κατέγραψαν, Aspis Bank, Αττικής, Γενική, Κύπρου και Proton.

----Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 40.000 τεμαχίων της Cosmote στα 19 ευρώ, ένα πακέτο 75.000 τεμαχίων της Alpha Bank στα 30,96 ευρώ, ένα πακέτο 1.000 τεμαχίων της Βιοτέρ στα 1,44 ευρώ, ένα πακέτο 46.689 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 31,84 ευρώ και ένα πακέτο 500 τεμαχίων των ΕΛΠΕ στα 12,06 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 31,83 ευρώ.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v