Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται καλοπληρωτής ενοικιαστής!

Τα χρηματιστήρια δίνουν κέρδη, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να... ανεβαίνουν, ο κόσμος των επενδυτών αισθάνεται ευτυχισμένος. Την άποψη αυτή, όμως, δεν τη συμμερίζεται ο κύριος Παύλος, ένας άνθρωπος που προσπαθεί εδώ και μήνες να νοικιάσει μία μεζονέτα 200 τετραγωνικών μέτρων στην Κηφισιά. Αρχικά ζήτησε 2.000 ευρώ. Στη συνέχεια κατέβηκε στα 1.700 και η επόμενη προσφορά θα είναι στα 1.500 ευρώ...

Αναζητείται καλοπληρωτής ενοικιαστής!
Τα χρηματιστήρια δίνουν κέρδη, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να... ανεβαίνουν, ο κόσμος των επενδυτών αισθάνεται ευτυχισμένος.

Την άποψη αυτή, όμως, δεν τη συμμερίζεται ο κύριος Παύλος, ένας άνθρωπος που προσπαθεί εδώ και μήνες να νοικιάσει μία μεζονέτα 200 τετραγωνικών μέτρων στην Κηφισιά. Αρχικά ζήτησε 2.000 ευρώ. Στη συνέχεια κατέβηκε στα 1.700 και η επόμενη προσφορά θα είναι στα 1.500 ευρώ...

Ανάλογες εμπειρίες έχουν κι άλλοι άνθρωποι. Ιδιοκτήτες ακινήτων μας επισήμαναν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρούν ότι κάποιοι συνεπείς στο παρελθόν ενοικιαστές έχουν πλέον αντικειμενικό πρόβλημα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Καθυστερούν συστηματικά να πληρώσουν το νοίκι τους. Όχι γιατί είναι κακοπληρωτές, αλλά επειδή αυτούς τους έχει αγγίξει η κρίση.

Παρ’ όλα αυτά οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να ανεβαίνουν! Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή μιλάμε για μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων ή έχει δημιουργηθεί στον χώρο των επενδύσεων ένας κόσμος εικονικής πραγματικότητας. Μπορεί, επίσης, να συμβαίνουν ταυτόχρονα και τα δύο!

Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι πολλαπλασιάζονται τα σημάδια της κρίσης στην κοινωνία. Στην αγορά (με την ευρύτερή της έννοια) δεν κυκλοφορούν άλλα λεφτά πέρα από εκείνα που προσφέρει το τραπεζικό σύστημα.

Οι πολίτες, όμως, αυτής της χώρας δεν είναι πολίτες μιας άλλης πατρίδας. Αναπνέουν τον ίδιο αέρα και καταναλώνουν στην ίδια αγορά.

Αναρωτιόμαστε αν η κρίση που βιώνει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού γίνει κάποια στιγμή περισσότερο εμφανής αλλά και για τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης στο χρηματιστήριο. Διότι τα κέρδη των επιχειρήσεων εξαρτώνται από την κατανάλωση των πολιτών.

Στην αρχή η κρίση ”χτύπησε” τον χώρο της διασκέδασης και της αναψυχής. Στη συνέχεια έπεσε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ. Τώρα έχουμε ενδείξεις ότι η κρίση προχωρά σε πιο ζωτικούς χώρους. Αύριο πού;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v