Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”πακέτα” έκλεψαν τις εντυπώσεις

Συνεδρίαση στενού εύρους διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 435 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 210,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές από το placement της Motor Oil και τη διάθεση μεγάλων πακέτων σε ξένους θεσμικούς από Τέρνα-ΓΕΚ. Κινητικότητα στην ακτοπλοία λόγω της δοκιμαστικής απελευθέρωσης των ναύλων στην περίοδο του Πάσχα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Συνεδρίαση στενού εύρους διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη (χαμηλό ημέρας 4.137,07, υψηλό 4.168,05), που έκλεισε στις 4.148,4 μονάδες με κέρδη 0,15%, οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 435 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 210,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα (placement Motor Oil, μεγάλα πακέτα σε ξένους από Τέρνα-ΓΕΚ) και όλα αυτά εν μέσω ουδέτερου διεθνούς κλίματος, ενώ στην Αγορά Παραγώγων συνεχίστηκαν οι υποτονικές συνεδριάσεις αλλά και το σημαντικό discount στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους δείχνει ”να βασανίζεται” αναζητώντας τάση και βέβαια ταλαιπωρούμενη από τη φαινομενική αδυναμία που παρουσιάζει εδώ και λίγες ημέρες ο Τραπεζικός Κλάδος, ο δείκτης του οποίου και σήμερα έκλεισε με απώλειες 0,55%.

Έτσι, τη σταθεροποίηση του Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα έχουν αναλάβει άλλοι δεικτοβαρείς τίτλοι και το ρόλο αυτό σήμερα είχαν κατά πρώτο λόγο ΔΕΗ και Coca-Cola 3E και κατά δεύτερο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελληνική Τεχνοδομική.

Ήταν μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από επιλεκτικές κινήσεις και αφορούσε είτε κινητικότητα κλάδων, όπως ο ναυτιλιακός, εν μέσω φημών που επαληθεύθηκαν για δοκιμαστική απελευθέρωση των ναύλων κατά την περίοδο του Πάσχα, είτε για κάποιες άλλες εταιρίες, όπως οι θυγατρικές του Ομίλου Βιοχάλκο, όμως η επιφυλακτικότητα ήταν μάλλον εμφανής στο μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, έστω και αν η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε περίπου στο 2 προς 1.

Τεχνικά η εικόνα έδωσε σήμα πώλησης, το οποίο βεβαίως προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά οπωσδήποτε δημιουργεί περαιτέρω επιφυλάξεις, τουλάχιστον για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Όσον αφορά τους δεικτοβαρείς τίτλους, επικεφαλής των κερδισμένων η ΔΕΗ με κέρδη 2,59%, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Coca-Cola 3E, Ελληνική Τεχνοδομική, ΚΑΕ, θετικό πρόσημο για Alpha Bank, Αγροτική, Hyatt, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα και αμετάβλητος ο τίτλος της Motor Oil.

Αντίθετα, σχεδόν εντυπωσιακές απώλειες που ξεπέρασαν τις 5 ποσοστιαίες μονάδες για τη Folli Follie, αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote, Intracom, Εμπορική, Eurobank και αρνητικό πρόσημο για Εθνική, Πειραιώς, Γερμανό.

Υπέρ των μετοχών με πράσινο χρώμα η τελική αναλογία με 171 ανοδικές έναντι 92 πτωτικών και 15 τίτλοι με κέρδη από 6% έως 11,11%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, σημαντική κινητικότητα και ημερήσια κέρδη για την Proton Bank, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ναυτιλία και θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, όπως προαναφέρθηκε, συνέχισαν ανοδικά Nexans, Jumbo, Λιβάνης, Κανάκης, ΜΕΤΚΑ, σχετική κινητικότητα μετά την προσυμφωνημένη συναλλαγή για τον Πετρόπουλο, ενώ αύξησε σημαντικά συναλλαγές και ημερήσια κέρδη ο Καρέλιας.

---Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές

Πέρασαν πακέτα 3.258.500 και 3.241.500 τεμαχίων αντίστοιχα της Motor Oil, που αντιστοιχούν στο 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου, στην τιμή των 22,44 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μετοχές που διέθεσε η εταιρία Petroshares Limited με τη μέθοδο του επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πακέτα 2.000.000 τεμαχίων της ΓΕΚ, που αντιστοιχούν στο 3% του μετοχικού κεφαλαίου, στην τιμή των 7,12 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης μεταβιβάστηκε το 3,69% της Τέρνα μέσω πακέτου 1,7 εκατομμυρίων μετοχών, με τιμή στα 11,4 ευρώ.

Ακόμη, πέρασε πακέτο 179.670 μετοχών της Πετρόπουλος, που αντιστοιχεί στο 3% του μετοχικού κεφαλαίου, στην τιμή των 4,98 ευρώ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της ΔΕΗ στα 19,40 ευρώ, ένα πακέτο 51.141 τεμαχίων της Marfin Financial Group στα 25,56 ευρώ και ένα πακέτο 154.000 τεμαχίων της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 7,20 ευρώ.

Επίσης, δύο πακέτα 20.000 και 400 τεμαχίων της Lannet στα 1,54 και 1,53 ευρώ αντιστοίχως, ένα πακέτο 2.500 τεμαχίων της Alpha Bank στην τιμή των 30,41 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 32,04 ευρώ και ένα πακέτο 1.163.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 18,46 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πέρασε ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας στην τιμή των 40,09 ευρώ.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v