Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα θετικά μηνύματα

Περνά και πάλι υψηλότερα των 6.000 μονάδων ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Στην αγορά ανιχνεύουν τις επόμενες κινήσεις του ”πόλου” Marfin, καθώς φαίνεται πως αναδεικνύεται σε ισχυρό καταλύτη εξελίξεων, όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο. Προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόθεση του χρηματιστηρίου να αλλάξει το ωράριο για τις Mid - SmallCap μετοχές. Οφέλη για ακτοπλοΐα από την ουσιαστική απελευθέρωση του ναυλολογίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πλαίσιο θετικό για τη συνέχεια διαμορφώνεται και πάλι σε ξένα χρηματιστήρια και εσωτερική αγορά.

Νωρίτερα, τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ”άνοιξαν” αντιδρώντας ανοδικά, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ξεπερνά και πάλι τις 6.000 μονάδες.

Στα καθ’ ημάς, θα επιμείνουμε πως η κίνηση στρατηγικής συμμαχίας Marfin – Εγνατίας θα πρέπει, όπως και η προηγούμενη συμφωνία της MFG, να μην προσεγγιστεί μεμονωμένα.

Τόσο η κίνηση με τους Άραβες όσο και η σύμπραξη δυνάμεων με την Εγνατία εντάσσονται, κατά την εκτίμησή μας, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που θα έχει πολλές δράσεις και ενέργειες στη συνέχεια.

Προφανώς και η στρατηγική συνεργασία του Υγεία με το Μητέρα δεν εντάσσεται άμεσα σε αυτό το πλαίσιο, πλην όμως επιβεβαιώνει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ότι ο ”πόλος” Marfin αποτελεί πλέον ισχυρό καταλύτη εξελίξεων σε αρκετούς τομείς, δραστηριότητες.

Ουσιαστικές θεωρούνται τόσο η προωθούμενη αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς (ειδικότερα για Mid – SmallCap μετοχές), αλλά και η απόφαση του ΥΕΝ να ανοίξει το δρόμο της ουσιαστικής απελευθέρωσης του επιχειρείν στην ακτοπλοΐα.

Κατά την εκτίμησή μας, το ΥΕΝ, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, θέτει τις βάσεις για την ουσιαστική απελευθέρωση των ναύλων, διευκολύνοντας τις εδώ και καιρό δρομολογημένες εξελίξεις στον ακτοπλοϊκό κλάδο.

Ας μη διαφεύγει την προσοχή μας πως τόσο ο παραδοσιακός επιχειρηματίας, κυρίως στο χώρο της ναυτιλίας, Πάνος Λασκαρίδης όσο και ο ισχυρός άνδρας της ελληνικής ακτοπλοϊας Περικλής Παναγόπουλος κινούνται μεθοδικά εδώ και καιρό, σχεδόν παράλληλα, με την προοπτική όμως (κατά την εκτίμησή μας) σύγκλισης για το καλό του ελληνικού επιχειρείν.

Ο κλάδος της ακτοπλοϊας εκ των πραγμάτων παραμένει στο προσκήνιο και από αυτή την άποψη χρήζει δεύτερης ανάγνωσης η εξόχως διορατική και ενδελεχής ανάλυση που επιχειρείται από έναν ειδικό του χώρου, το Γιώργο Μινάρδο (της Πειραιώς – Σίγμα Δεβλέτογλου).

Το αν στην αγορά θα διαμορφωθούν και πάλι άμεσα προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης της επόμενης αντίστασης θα εξαρτηθεί από τη στάση κυρίως των ξένων και των κινήσεών τους στον τραπεζικό κλάδο.

Όμως ακόμη κι αν συνεχίσουν να παραμένουν διακριτικά ουδέτεροι, το μεγάλο στοίχημα της αγοράς θα παιχτεί στις επόμενες συνεδριάσεις, κυρίως στο χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ειδικότερα σε εκείνο το κομμάτι που και λόγω θεμελιωδών δείχνει ικανό να περάσει μπροστά, στο προσκήνιο.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v