Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αδειασμα” στο κλείσιμο με αρνητικό ρεκόρ τζίρου

Πτωτικά ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, εν μέσω ουδέτερου διεθνούς κλίματος, ενώ ο χαμηλός τζίρος δεν φάνηκε να δρά ανασταλτικά, με αποτέλεσμα μετά τις 14:25 οι πιέσεις να ενταθούν στον τραπεζικό κλάδο και να φανούν πολλαπλάσιες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικά ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, εν μέσω ουδέτερου διεθνούς κλίματος, ενώ ο χαμηλός τζίρος, (ήταν η δεύτερη συνεδρίαση με τη χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών για το 2006), δεν φάνηκε να δρά ανασταλτικά, με αποτέλεσμα μετά τις 14:25 οι πιέσεις να ενταθούν στον τραπεζικό κλάδο και να φανούν πολλαπλάσιες σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα, αυτό το τελευταίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από το -1,01% του FTSE έναντι του -1,36% του FTSEM, το -1,61% του FTSES και το -2,61% του δείκτη υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Ενώ και η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 4, δεν αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας εάν συνεχιστούν οι αδύναμες εικόνες που παρουσιάζει στις τελευταίες συνεδριάσεις το τραπεζικό ταμπλό.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν φαίνεται ο τίτλος πρωταγωνιστής που θα μπορέσει να τραβήξει υψηλότερα το Γ.Δ. εάν συνεχιστούν οι έστω αδύναμες πωλήσεις, σε τραπεζικούς τίτλους, καθώς από ότι φαίνεται οι αγοραστές περιμένουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Τεχνικά, η αγορά και σήμερα έδωσε αρνητικές αποκλίσεις, και το σενάριο σταθεροποίησης-ήπιας διολίσθησης φαίνεται να δίνει τη θέση του σε αυτό της μάλλον σημαντικότερης διόρθωσης για τις επόμενες στηρίξεις για το Γ.Δ. να οριοθετούνται στις 4.110 και 4.090 μονάδες.

Είναι γεγονός ότι από τους δεικτοβαρείς τίτλους, ούτε ένας δεν κατόρθωσε να καταγράψει κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με απλά θετικό πρόσημο Alpha Bank, Γερμανός, Coca Cola, KAE, Folli Follie και αμετάβλητος ο τίτλος της Cosmote.

Αντίθετα, οι δημοπρασίες έστειλαν στο χαμηλό ημέρας Εμπορική και Eurobank, σημαντικές απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων για Ιntracom, ΕΛΠΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΕΛΤΕΧ, Μotor Oil, OTE, Τιτάνα και αρνητική μεταβολή για Εθνική, Πειραιώς, Hyatt, ΟΠΑΠ.

55 ανοδικές μετοχές έναντι 215 πτωτικών διαμόρφωσαν την τελική εικόνα, ενώ 13 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 6 έως 17,95%.

Την ΄ίδια ώρα και στην αγορά Παραγώγων, σε μία ακόμη υποτονική συνεδρίαση, οι εκεί εμπλεκόμενοι διατήρησαν αισιοδοξία και σημαντικές υποτιμήσεις.

Όσον αφορά στους επιμέρους τίτλους, ελάχιστοι οι διακριθέντες και απλά μπορούμε να ξεκινήσουμε τους Fitco (λόγω ανακοίνωσης της αναλογίας συγχώνευσης με Χαλκόρ), Καρέλιας, Μεβάκο (λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), Euromedica, Ηλεκτρονική Αθηνών (λόγω σημαντικής επιστροφής κεφαλαίου της τάξεως των 0,50 ευρώ), Euromedica, Ιntracom Kατασκευές και Νεοχημική.

Ο Γ.Δ. κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας στις 4.114,37 με απώλειες 1,05%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 193 εκατ. από τα οποία τα 18,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

----Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 65.000 τεμαχίων της Εθνικής στα 39,60 ευρώ, ένα πακέτο 50.000 τεμαχίων της Coca Cola στα 25,14 ευρώ, ένα πακέτο 72.211 τεμαχίων του ΟΠΑΠ στα 31,96 ευρώ και δύο πακέτα των 50.000 και 40.000 τεμαχίων της Motor Oil στα 22,88 και 22,96 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης, ένα πακέτο 101.500 τεμαχίων της Folli Follie στα 23,70 ευρώ, ένα πακέτο 500 των ΕΛΠΕ στα 11,90 ευρώ, ένα πακέτο 88.947 τεμαχίων της Γερμανός στα 17,50 ευρώ, ένα πακέτο 485.000 τεμαχίων της ΕΧΑΕ στα 13,56 ευρώ και ένα πακέτο 18.300 τεμαχίων της Γρ. Σαράντης στα 8,84 ευρώ.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v