Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το βλέμμα στα αποτελέσματα

Τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης ’05. Εύλογα, επιμέρους μετοχές εταιριών κυρίως από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν. Στο επίκεντρο το Ασφαλιστικό των τραπεζών, αλλά και οι εξελίξεις σε κλάδους όπως κατασκευές, ακτοπλοΐα, υγεία και μεσαίες τράπεζες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα κρίσεων χαρακτηρίζεται αυτή, που ξεκινά χρηματιστηριακά από την περιοχή των 4.150 μονάδων.

Καθότι ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών του ’05, διαμορφώνεται πιο ξεκάθαρο πλαίσιο επενδυτικών επιλογών προς συγκεκριμένους κλάδους, ενώ σειρά μεμονωμένων ή και κλαδικών κινήσεων προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα συνέχεια.

Τα μεγέθη του ’05 προεξοφλείται πως θα αποτελέσουν πρόκριμα, επιμέρους όμως τοποθετήσεων, σε μετοχές εταιριών κυρίως από τη μεσαία και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από αυτή την κατηγορία μετοχών, αλλά και συγκλίνουσες ενδείξεις διαμορφώνουν ένα επενδυτικά ενδιαφέρον πλαίσιο για τη συνέχεια.

Φαίνεται πως για αρκετές εταιρίες αυτής της κατηγορίας το επιχειρείν αποδίδει καρπούς και θετικότερα αποτελέσματα.

Αυτό από επενδυτικής πλευράς είναι αναμφίβολα θετικό για την αγορά.

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο (μέχρις ότου ολοκληρωθεί η επίλυση του Ασφαλιστικού), το ενδιαφέρον θα επικεντρώνεται στο μεσαίο τραπεζικό χώρο, αλλά και σε επιμέρους κλάδους.

Έχει φανεί εδώ και εβδομάδες πως ένα μέρος του ”έξυπνου χρήματος” αναζητούσε -και θα συνεχίσει να αναζητεί- εναλλακτικές επενδυτικές διεξόδους.

Ορισμένες μετοχές εταιριών με καλά θεμελιώδη, ο κλάδος της ακτοπλοΐας, ορισμένοι τομείς του εμπορίου και του ευρύτερου μεταλλουργικού χώρου αποτελούν μέχρι στιγμής τις επιλογές ισχυρών επενδυτικών κύκλων.

Τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο όμως από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης, φάνηκε πως ορισμένοι επενδυτές μεταφέρουν μέρος της ρευστότητάς τους προς τον κατασκευαστικό κλάδο, επιχειρώντας ανάλογη ”μόχλευση”.

Οι τοποθετήσεις θεσμικών (και αρκετών ξένων) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής Τεχνοδομικής, των ΓΕΚ-Τέρνα και τελευταία στην J&P Άβαξ ενισχύουν την ανωτέρω εκτίμηση.

Στο συγκεκριμένο εγχείρημα πρωτοστατούν, όπως φαίνεται, ισχυροί ”παίκτες”, καθώς ενδεικτικά η Π&Κ Χρηματιστηριακή επιμένει με ανάλυσή της για την Ελληνική Τεχνοδομική, ενώ ιδιωτική τοποθέτηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Κάππα ΑΧΕΠΕΥ σε ΓΕΚ-Τέρνα.

Για την J&P Άβαξ, λόγω της έντασης των αγορών, διατηρούμε μία μικρή επιφύλαξη κατά πόσον αυτές οι εντολές περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο σε επενδυτική τοποθέτηση θεσμικών.

Σε κάθε περίπτωση, η κεφαλαιοποίηση του Άβακα (440 εκατ. ευρώ) είναι συγκριτικά ελκυστικότερη από αυτήν της ΓΕΚ-Τέρνα (με βάση τις μέχρι τώρα επιχειρηματικές κινήσεις, συμφωνίες).

Στον ακτοπλοϊκό κλάδο, όπου επιμένουμε, φαίνεται ότι η προεξόφληση και οι τοποθετήσεις που έχουν προηγηθεί δεν περιορίζονται τόσο στην ουσιαστική απελευθέρωση του ναυλολογίου όσο στις επικείμενες (ήδη δρομολογημένες) εξελίξεις.

Συγκριτικά από τον κλάδο, μετά και την τελευταία αντίδραση της Blue Star Ναυτιλιακή (αποτίμηση 272 εκατ. ευρώ), η κεφαλαιοποίηση της ΑΝΕΚ (94,2 εκατ. ευρώ) φαίνεται να υστερεί. Την προηγούμενη εβδομάδα στη μετοχή της ΑΝΕΚ οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 490.000 τεμάχια.

Στις μετοχές εταιριών που αποδίδουν (Frigoglass, Flexopack, ΚΛΜ, Νεοχημική, Audio Visual και αρκετών ακόμη) προστίθενται σταδιακά μία ομάδα μετοχών εταιριών του μεσαίου χώρου με εμφανείς ενδείξεις υπεραπόδοσης.

Είτε πρόκειται για κλαδικές ανακατατάξεις (Υγεία) είτε για αποτελέσματα (μεταλλουργία) είτε για τεχνικές προδιαγραφές (ΚΡΙ-ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή, Mevaco, Πήγασος, Ναυτεμπορική, Ελληνική Υφαντουργία, Παντεχνική και αρκετές ακόμη), μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σημείωση: Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των βασικών δεικτών (FTSE) και της αναμενόμενης διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας (μετά από σχετική πρόταση του προέδρου του Χ.Α.), αλλά και η αποκοπή μερισμάτων (από τη μεθεπόμενη εβδομάδα) εκτιμάται πως θα επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα την τάση και τη διακύμανση επιμέρους μετοχών από κάθε κατηγορία αποτίμησης.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v