Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oπως λέμε Τσιμέντα Χαλκίδος...

Μία βόλτα στην αίθουσα συνεδριάσεων του χρηματιστηρίου την οφείλει ο καθένας εξ ημών. Όχι ως φόρο τιμής, αλλά μόνο και μόνο για να ρίξει μία ματιά στον πίνακα των μετοχών. Έτσι όπως ήταν παλιά. Με μετοχές των εταιριών Βόμβυξ, Τσιμέντα Χαλκίδος, Λιπάσματα, Globe...

Oπως λέμε Τσιμέντα Χαλκίδος...
Μία βόλτα στην αίθουσα συνεδριάσεων του χρηματιστηρίου την οφείλει ο καθένας εξ ημών. Όχι ως φόρο τιμής, αλλά μόνο και μόνο για να ρίξει μία ματιά στον πίνακα των μετοχών.

Έτσι όπως ήταν παλιά. Με μετοχές των εταιριών Βόμβυξ, Τσιμέντα Χαλκίδος, Λιπάσματα, Globe...

Ποιες άλλες μετοχές θα ακολουθήσουν την ίδια οδό; Ο κατάλογος από τότε μέχρι σήμερα έχει μακρύνει κι άλλο. Εταιρίες που πρωταγωνίστησαν στο πάρτι του 1999 δεν υπάρχουν πλέον στο ταμπλό.

Με την ίδια σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι και μετοχές που πρωταγωνιστούν στο σημερινό πάρτι θα έχουν σε λίγα χρόνια αξία μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Τις μετοχές δεν τις παντρευόμαστε. Τις αγοράζουμε όταν είναι φθηνές και τις ξεφορτωνόμαστε όταν γίνουν ακριβές. Ποιος θα τις αγοράσει; Γι’ αυτό μην ανησυχείτε. Όσα άρθρα και αν γραφτούν, όσα βιβλία και αν εκδοθούν, η μάζα θα εξακολουθήσει να έχει μνήμη περιστεριού!

Το 1999 δόθηκε χρόνος αντίδρασης. Οι παλιότεροι επενδυτές αποσύρθηκαν έγκαιρα. Οι περισσότεροι εξ αυτών την πάτησαν στη συνέχεια, όταν δοκίμασαν την τύχη τους στις 3.200 μονάδες. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Στην πραγματικότητα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πούλησαν στα υψηλά της αγοράς.

Μία άλλη αλήθεια είναι ότι υπάρχουν επενδυτές που δεν πούλησαν τα χαρτοφυλάκιά τους και έχουν σήμερα περισσότερα χρήματα από εκείνα που είχαν το 1999!

Επειδή δεν εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους σε μετοχές τύπου Τσιμέντων Χαλκίδος και Λιπασμάτων. Κέρδισαν εκείνοι που αγόρασαν τράπεζες, μεγάλες βιομηχανίες, εταιρίες που είχαν πολλές πιθανότητες να υπάρχουν και την επόμενη ημέρα. Κι έφτασε η ώρα, έστω κι αν χρειάστηκε να περιμένουν επτά χρόνια, να βρεθούν στο συν.

Την προηγούμενη φορά υπήρξε ικανός χρόνος για να αντιδράσει κανείς. Και παρ’ όλα αυτά λίγοι διασώθηκαν. Εκείνοι που εμπιστεύτηκαν αξιόπιστους μετοχικούς τίτλους. Την επόμενη φορά θα υπάρχει χρόνος ικανός για να μπορέσει κάποιος να αντιδράσει;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v