Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζεται η προσφορά

Μέχρι τις 4.089 μονάδες υποχώρησε ο Γ.Δ., με την προσφορά να είναι άξια αναφοράς μόνο στην περίπτωση της ΔΕΗ και της Αγροτικής Τράπεζας. Αντιθέτως, σε αρκετές άλλες περιπτώσεις η απουσία πωλητών ενδέχεται να υποχρεώσει τους εν δυνάμει αγοραστές να βγουν λίγο υψηλότερα. Με υψηλές συναλλαγές αντιδρούν θετικά Πειραιώς, ΟΠΑΠ, αλλά και Intracom, ΕΛΠΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σχεδόν πανομοιότυπη με τη χθεσινή εξελίσσεται μέχρι στιγμής η συνεδρίαση.

Με τη διόρθωση της ΔΕΗ κατά 2,7% (με συναλλαγές περισσότερες των 250.000 τεμαχίων στις 12:10) και τη μετοχή να υποχωρεί προς τα 19 ευρώ, ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν προς τις 4.089 μονάδες, επίπεδο που αντιστοιχεί στις περίπου 2.240 μονάδες του FTSE-20, απ’ όπου επιχειρήθηκε να υπάρξει μία αντίδραση προς τις 4.095 μονάδες.

Εάν όμως μέχρι εκείνη την ώρα εξαιρούνταν οι μετοχές των Αγροτικής Τράπεζας (-2,2%) και ΟΤΕ (-1,5%), οι συναλλαγές (μέχρι στιγμής υπερβάλλουσα προσφορά) σε τίτλους εταιριών όπως οι Ρόκας, Γερμανός, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Μέτκα, ΚΑΕ, Μηχανική και Info-Quest -και σε ορισμένες ακόμη- δεν ήταν σημαντικές.

Φαίνεται, δηλαδή, τουλάχιστον μέχρι τις 12:20, πως σε ορισμένους τίτλους που είχαν υπεραποδώσει τις προηγούμενες ημέρες ή ακόμη εγγράφουν σημαντικά κέρδη από την αρχή της χρονιάς, η προσφορά είναι συγκριτικά ελάχιστη σε σχέση με τη ζήτηση που είχε προηγηθεί (στη διάρκεια ανοδικής αντίδρασής τους), στοιχείο που δείχνει τη, μέχρι στιγμής, διστακτικότητα των επενδυτών να διευρύνουν τις πωλήσεις τους, επιχειρώντας παράλληλα να κατοχυρώσουν κέρδη σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές και χωρίς να πιεστούν σημαντικά οι μετοχές–επιλογές.

Προς τις 12:30 φάνηκε πως στην αγορά αναζητείται (σε επίπεδο Γ.Δ.) σημείο σταθεροποίησης υψηλότερα των 4.090-4.095 μονάδων, με την Τράπεζα Πειραιώς, τον ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ, την Cosmote και την Intracom να αναδεικνύονται σε βασικούς πυλώνες σταθεροποίησης.

Ειδικότερα, στη μετοχή της Πειραιώς, αφού απορροφήθηκε η όποια αρχικά ελάχιστη προσφορά, από τα χαμηλά των 25,10 ευρώ, η τιμή διαμορφώθηκε προς τα 25,4, με συναλλαγές που προσέγγιζαν τις 200.000 τεμάχια.

Μικρότερης έκτασης αντίδραση, από τα 31,8 προς τα 31,90 ευρώ, διαμορφωνόταν για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ προς τα 5,72, ενισχυμένη κατά 1,1%, αντιδρούσε η Intracom, με συναλλαγές περισσότερες των 90.000 τεμαχίων.

Ύστερα από μία ώρα συνεδρίασης, φαινόταν πως αργά ή γρήγορα σε μετοχές όπου δεν ”βγαίνει” η προσφορά (Aspis Bank, Γενική Τράπεζα, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Autohellas, Φουρλής Συμμετοχών, Αλουμίνιον της Ελλάδος και ορισμένες ακόμη), το πιθανότερο ενδεχόμενο για τη συνέχεια είναι αυτό της ανόδου, δηλαδή της θετικής τους διακύμανσης, εάν και εφόσον συνεχιστεί η προσέγγιση των 4.100 μονάδων.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v