Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση υπό προϋποθέσεις

Πολλά, μικρά, αλλά και ανοιχτά τα μέτωπα, η διευθέτηση των οποίων μπορεί να επηρεάσει βραχυπρόθεσμα, μεμονωμένα, μετοχές και δείκτες. Η συνολικότερη αντίδραση της αγοράς θα κριθεί και πάλι από τους ξένους, θα δοθεί και πάλι μέσω του τραπεζικού κλάδου, εάν και εφόσον πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένουν τα επιτόκια και από νωρίτερα το πρωί διαμορφώνονταν με οριακή διακύμανση.

Στη Σοφοκλέους, όμως, βασικοί δείκτες και μετοχές έχουν ”διορθώσει” περισσότερο απ’ ό,τι οι βασικοί δείκτες των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με έντονο στοιχείο των τελευταίων ημερών την εμφανή στάση αναμονής που τηρούν οι ξένοι.

Αυτή η στάση μπορεί να σχετίζεται με αυτή καθεαυτή την προσπάθεια φιλελευθεροποίησης της αγοράς, αλλά μεσοπρόθεσμα και με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Είναι άλλωστε ο κλάδος όπου ο τζίρος έχει υποχωρήσει κατακόρυφα και θα λέγαμε πως οι εν δυνάμει αγοραστές έχουν αποτραβηχτεί περιμένοντας τη διάθεση του 10% της Αγροτικής και τις εξελίξεις από το μέτωπο της Εμπορικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Αναμένουν επίσης τις εξελίξεις από το μέτωπο της τροπολογίας για το ΕΤΑΤ, αλλά και τις κινήσεις ομίλων στην ευρύτερη περιοχή, με ενδεικτικότερη ίσως την περίπτωση της Εθνικής, αυτή την περίοδο.

Για όσο διάστημα όλα αυτά τα ζητήματα μένουν ανοιχτά, σε εκκρεμότητα, οι ξένοι και οι ”ξένοι” δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να κυνηγούν τιμές προτού υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, τουλάχιστον μέχρι χθες, διαπιστωνόταν και απροθυμία των πωλητών να δώσουν θέσεις τους σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Εύλογα, το ερώτημα που απασχολεί την αγορά αφορά στο κατά πόσο η τεχνικά αρνητική εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης μπορεί να οδηγήσει χαμηλότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Η συγκλίνουσα εκτίμηση εκφράζεται μάλλον υπέρ του ενδεχομένου της διολίσθησης, με χαμηλές συναλλαγές, μέχρις ότου προκύψει κάτι συγκεκριμένο.

Το ότι στην αγορά αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακοίνωσης μεγεθών του 2005 δεν φαίνεται (πλην 2-3 περιπτώσεων) να να έχει βαρύνουσα σημασία για τη συμπεριφορά του Δείκτη και του FTSE.

Διατηρούμε μία μικρή επιφύλαξη για τη ΔΕΗ, καθότι η επιχείρηση, αλλά και το οικονομικό επιτελείο, εκ των πραγμάτων οδηγούνται σε αύξηση των τιμολογίων.

Η καλύτερη προσφορά που κατέθεσε η Εθνική για τη σερβική τράπεζα, η δυναμική του Γερμανού, οι ”μνηστήρες” της Εμπορικής, τα δύο έργα που υπέγραψε η J&P λΆβαξ, το πολύφερνο... Ιασώ, η κάλυψη του Νηρέα από τη Eurobank, η αυξημένη ρευστότητα που θα απαιτηθεί για την υπερκάλυψη της εγγραφής (και εισαγωγής) της Eurobank Properties στο Χ.Α. και άλλα μεμονωμένα στοιχεία μπορούν να διαμορφώσουν επιμέρους μόνο τάση για συγκεκριμένες μετοχές.

Το παιχνίδι θα κριθεί από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν και πάλι οι εντολές των ξένων σε μετοχές εταιριών–επιλογών τους, με αφορμή είτε τους επόμενους κύκλους παρουσίασης είτε κάποια θεαματική κίνηση από τους τραπεζικούς ομίλους.

Να σημειώσουμε πως το διήμερο 30-31 Μαρτίου η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ παρουσιάζει επί γαλλικού εδάφους τους ομίλους Τιτάν, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΤΕΧ, Intralot, ΕΧΑΕ, Frigoglass, ΔΕΛΤΑ, Κύπρου και Φουρλής.

Κύκλος παρουσίασης που, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση κατηγοριών και νέων δεικτών (FTSE), μπορεί να οδηγήσει σε εισροή κεφαλαίων.

Ένα επιπλέον στοιχείο που θα πρέπει να αρχίσει σταδιακά να εκτιμάται από την αγορά αφορά στα μερίσματα.

Τόσο στις πιθανές επιπτώσεις από την αποκοπή υψηλών μερισμάτων όσο και στη δυνάμει ρευστότητα που θα διαμορφωθεί για την αγορά.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, το σύνολο των κεφαλαίων που θα διανεμηθεί φέτος με τη μορφή μερίσματος υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 2,9-3 δισ. ευρώ.

Εν δυνάμει ρευστότητα προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση, εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

* Ενημερωθείτε για τα ”πακέτα” της συνεδρίασης κάνοντας ”κλικ” στο ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - Εικόνα Αγοράς - ”Πακέτα συνεδρίασης”, στην αριστερή πλευρά της σελίδας του χρηματιστηριακού σχολίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v