Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κοινό στοιχείο φτωχών και πλούσιων παικτών

Ο επενδυτής είναι παίκτης. Εξ ου και το ”παίζω στο χρηματιστήριο”. Η χρηματιστηριακή αγορά προσφέρει συγκινήσεις. Πουθενά αλλού δεν συναντιέται το συν άπειρο με το πλην άπειρο με τέτοια μεγάλη συχνότητα. Οι ακραίες συμπεριφορές είναι στοιχείο των αγορών. Θα υπάρχουν όσο θα υπάρχουν και αγορές. Και οι συμπεριφορές αυτές είναι πραγματικός ”κράχτης” για τους παίκτες. Τι θα κάναμε, άραγε, δίχως βαρβάρους;

Το κοινό στοιχείο φτωχών και πλούσιων παικτών
Ο επενδυτής είναι παίκτης. Εξ ου και το ”παίζω στο χρηματιστήριο”. Η χρηματιστηριακή αγορά προσφέρει συγκινήσεις. Πουθενά αλλού δεν συναντιέται το συν άπειρο με το πλην άπειρο με τέτοια μεγάλη συχνότητα.

Οι ακραίες συμπεριφορές είναι στοιχείο των αγορών. Θα υπάρχουν όσο θα υπάρχουν και αγορές. Και οι συμπεριφορές αυτές είναι πραγματικός ”κράχτης” για τους παίκτες. Τι θα κάναμε, άραγε, δίχως βαρβάρους;

Γιατί αποφασίζει κάποιος να ”παίξει” τα λεφτά του στο χρηματιστήριο; Επειδή έμαθε ότι ο γείτονάς του ή ο συγγενής του πολλαπλασίασαν τα χρήματά τους με αυτόν τον τρόπο.

Αυτός είναι ο λόγος που ο πολύς κόσμος μπαίνει στο χρηματιστήριο και όχι γιατί μετράει τις αποτιμήσεις και είναι δήθεν σε θέση να ξεχωρίσει τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η άνοδος των τιμών φέρνει νέους επενδυτές στο χρηματιστήριο και αυτό ισχύει είτε μιλάμε για εγχώριους είτε για ξένους επενδυτές. Είτε για απλούς ιδιώτες είτε για επαγγελματίες.

Η διαφορά μεταξύ του απλού επενδυτή και του επαγγελματία είναι ότι ο τελευταίος πρέπει να ξέρει να μετράει νούμερα. Αλλά κι αυτό ελάχιστη σημασία έχει.

Οι περισσότεροι ακολουθούν την τάση και ελπίζουν ότι θα προλάβουν να πηδήξουν έγκαιρα από το τρένο πριν αυτό εκτροχιαστεί. Είναι το κοινό στοιχείο που συνδέει, τελικά, τους γνωρίζοντες με τους μη γνωρίζοντες.

Τους ιδιώτες επενδυτές που παίρνουν το βάφτισμα του πυρός με μερικές εκατοντάδες μετοχές και τους επαγγελματίες που έχουν χάσει τα νιάτα τους μπροστά στην οθόνη.

Το παιγνίδι είναι τελικά εκείνο που ενώνει τους πάντες. Διότι όλοι είναι παίκτες. Αν μπορούμε να βρούμε μία διαφορά, αυτή είναι ότι υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί παίκτες.

Το κακό είναι ότι κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τον Θεό ότι θα κερδίσει ακολουθώντας την τάση! Ακόμη και οι πλούσιοι επενδυτές μπορούν να χάσουν. Όπως και ο κάθε παίκτης!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v